50 anys de la inauguració de la Llar Santa Maria de Queralt: “Va ser la llavor i ara toca tancar el cercle”

La Fundació Pro Disminuïts Psíquics enceta un any d'actes extraordinaris per commemorar l'efemèride, amb un somni: poder inaugurar la llar-residència a l'Hotel El Blat de Terradelles

Tret de sortida del 50è aniversari de la Llar Santa Maria de Queralt. La Fundació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà ha anunciat aquest dijous que enceta un any d’actes extraordinaris per commemorar l’efemèride. El primer és aquest mateix cap de setmana, amb el concert benèfic de Joan Dausà i Thug Life a Cercs, però la celebració s’allargarà fins al novembre de l’any que ve, quan hi ha previst un final de festa amb dinar popular i concerts.

Fins aleshores, hi haurà de tot i a tot arreu. La gerent de la Fundació, Ester Comellas, ha explicat en roda de premsa que la intenció de l’entitat és “que sigui una cosa transversal, que aconseguim implicar el màxim de municipis i que es parli de la discapacitat intel·lectual”.

Comellas ha detallat alguns dels actes que ja hi ha confirmats, però ha recalcat que és “una agenda oberta”, de manera que se n’hi aniran afegint a mesura que avancin els mesos. De moment, però, la Farsa ha convidat els usuaris i usuàries de la Fundació a formar part d’escenes dels Pastorets d’aquest Nadal. Els usuaris també seran en un carro de la Corrida de Puig-reig i participaran en la Festa de l’Arròs de Bagà amb els gegants i l’esbart. La Fundació tornarà a celebrar la Milla de Gironella, que es va estrenar l’any passat. Ara bé, si hi ha un plat fort de l’aniversari -amb el permís del concert solidari de Joan Dausà- és per Corpus: la Patum de la Llar se celebrarà a la plaça de Sant Pere, tal com ja va passar en el 25è aniversari de l’escola.

Mig segle de creixement

La presidenta de la Fundació, Cecília Camprubí, ha recordat que la Llar va obrir al carrer del Roser fa mig segle i que després va traslladar-se al Balmes, abans d’arribar als Pedregals: “Va ser la llavor, que un grup de gent veiés la necessitat de començar a treballar la discapacitat intel·lectual”.

Des de llavors, la cartera de serveis de l’entitat no ha parat de créixer. I ara, explica Camprubí, hi ha l’oportunitat de “tancar el cercle”. Tot va començar creant una escola per als més petits i en els pròxims mesos es podria fer realitat l’obertura d’una llar-residència per als usuaris més grans que ja no poden ser atesos a casa, per la seva família. “Seria molt bonic estrenar l’Hotel del Blat en aquest aniversari”, ha confessat Camprubí.

En aquest mig segle, la Llar ha estat escenari de tota mena d’anècdotes i ha obert un mar d’oportunitats als usuaris i usuàries. A banda de Cecília Camprubí i Ester Comellas, també ha participat en la roda de premsa el Rafa Fernández, un dels usuaris més veterans de la Fundació. Va ser a l’escola del carrer del Roser, va anar a la del Balmes i fa unes tres dècades que treballa al servei de bugaderia del Taller Coloma.

El Rafa explica que la Llar li ha donat “tot” i, gràcies a l’escola, ha conegut “moltes coses que no hauria après mai”. A més, en tots aquests anys també ha trobat l’amor: es va casar amb la Concep, una altra usuària de la Fundació, i tots dos formen part del grup de suport de l’entitat, adreçat a les famílies que necessiten assessorament.

X