Moment del ple de l'Ajuntament de Bagà, fa unes setmanes. ACN

Joan Oña optarà a la reelecció a Bagà, Lluís Casas liderarà el PSC i Bagà Endavant es tornarà a presentar

El moment polític convuls que viu l'Ajuntament no propiciarà grans canvis en els primers noms de les llistes que concorreran a les eleccions.

La batalla a tres de fa quatre anys a Bagà va camí de repetir-se. L’actual alcalde, Joan Oña, tornarà a ser el cap de llista d’ERC al municipi; el cap de l’oposició, Lluís Casas, serà el número 1 del PSC; i Bagà Endavant es tornarà a presentar i, tot i que l’assemblea de l’agrupació encara no ha escollit les primeres espases, Pep Llamas té tots els números de repetir com a cap més visible.

El moment polític convuls que viu l’Ajuntament no propiciarà grans canvis en els primers noms de les llistes que concorreran a les eleccions. L’alcalde, Joan Oña, ha confirmat a l’Aquí Berguedà que liderarà la llista d’ERC una altra vegada i ja ha avançat que centrarà la campanya a intentar retenir el vot de qui no vol ni el PSC ni Bagà Endavant al govern: “Tenim clar que, si sumen, pactaran, perquè ja s’estan aliant ara, des de l’oposició”.

Un mandat inestable

Oña assegura que “fa quatre anys vam començar un projecte que s’ha de seguir desenvolupant”, però ha reconegut que, perquè això passi, cal que hi hagi una majoria clara, després d’un mandat en què els moviments polítics ho han fet impossible. En la primera fase de la legislatura, la regidora Mariona Pons, que anava a la llista del PSC, se’n va anar al grup no adscrit i va continuar al govern d’ERC, malgrat que els socialistes van decidir marxar-ne. I fa unes setmanes, Jaume Amills ha passat a l’oposició, mesos després d’abandonar ERC i passar també al grup no adscrit. El resultat és un govern en minoria, amb quatre cadires d’ERC i una no adscrita, i una oposició majoritària formada per tres regidors del PSC, dos de Bagà Endavant i un regidor no adscrit.

Joan Oña repetirà com a candidat per ERC a Bagà. CEDIDA

Lluís Casas serà el cap de llista socialista en solitari per primera vegada

El PSC també ha escollit Lluís Casas com a número 1. Fa quatre anys era el 2 d’una llista que liderava Maria Viso, tot i que ja es va presentar d’entrada com una bicefàlia. A l’inici del mandat, Viso va renunciar a l’acta per desavinences amb el seu grup, després que s’acordés que el primer tinent d’alcalde fos Casas i no ella. Casas va al·legar en el seu moment que havia estat “un malentès” i que la primera veu del partit havia de ser Viso tan bon punt es reincorporés a l’activitat política després de la maternitat. La candidata no ho va entendre així i va decidir plegar.

Des d’aleshores, Lluís Casas ha estat la primera espasa del grup i s’ha acabat erigint com a cap de l’oposició, després que el PSC trenqués peres amb ERC i abandonés el govern a mig mandat. D’aquest mandat, el candidat socialista en fa un balanç molt pobre i es presenta com “la clau per recuperar l’estabilitat dels mandats anteriors”. El PSC, de fet, ja va manar a Bagà entre el 2007 i el 2019, amb Nicolàs Viso com a alcalde.

Lluís Casas, cap de llista del PSC per al maig del 2023. TWITTER

Bagà Endavant repeteix l’estratègia de fa quatre anys

L’agrupació d’electors Bagà Endavant té decidit tornar a presentar el seu projecte a les eleccions. Fa quatre anys, les urnes li van donar dos regidors, però l’embolic entre les agrupacions d’electors va acabar obrint la porta del Consell Comarcal al seu cap de files, Pep Llamas, que ha acabat sent conseller comarcal de govern.

Ara, a Bagà, el grup municipal té la intenció de tornar a repetir experiència electoral, però encara no ha escollit la fórmula ni el candidat, tot i que Pep Llamas té molts números de repetir com a cap visible. Ell mateix ha explicat a l’Aquí Berguedà que “Bagà Endavant té un projecte sorgit del diàleg amb els veïns i desmarcat dels partits tradicionals”, però -tal com ja va fer el 2019- si algun partit compra la totalitat del projecte, estan oberts a parlar-ne.

De moment, l’agrupació ha fet una primera trobada per posar les bases en comú i preveuen fer-ne una altra a finals de febrer. En aquesta segona trobada es decidirà el cap de llista i també la persona que ocupi el número 2 i el número 3. “És important decidir aquests tres primers noms d’entrada perquè seran responsables d’àrea des d’un primer moment”, ha conclòs Llamas.

Pep Llamas, durant un ple al Consell Comarcal. M. CANTURRI
X