L’Escola de Música de Berga i la Farsa porten al Teatre Municipal “un dels millors musicals del món”

És 'El despertar de la primavera'. Se'n faran dues funcions el cap de setmana (dissabte, 21h; i diumenge, 18h), i una tercera dilluns al matí, per a instituts de la ciutat

Tot a punt per un cap de setmana per recordar al Teatre Municipal de Berga. L’Escola Municipal de Música i l’Agrupació Teatral La Farsa porten a l’escenari el musical El despertar de la primavera. L’escola i l’agrupació teatral coincideixen que és “un dels millors musicals del món”, malgrat que el text és força conegut, i reivindiquen que una dels grans al·licients de la posada en escena a Berga és que els adolescents en són pal de paller, atès que el relat descriu amb intensitat i realisme aquesta etapa de la vida. Se’n faran dues funcions, dissabte a les 9 del vespre i diumenge a les 6 de la tarda, i també s’oferirà una sessió especial, dilluns al matí, per als instituts de la ciutat.

Una obra cuinada a foc lent

Un grup de nois i noies, de 13 a 17 anys de l’Escola Municipal de Música han estat treballant la versió en català tant per la part musical com la part teatral des del mes d’octubre del 2022. De fet l’obra s’havia d’estrenar l’any de la pandèmia i ara s’ha reprès la producció amb un repartiment diferent, ja que l’alumnat que en el seu moment l’estava preparant ja ha finalitzat els seus estudis a l’escola de música.

El director de l’Escola de Música, Xavi Llobet, que l’obra toca “temes que són de molta actualitat ara mateix”. Des de la Farsa, Marc Marginet ha reivindicat la importància que siguin els adolescents els que agafen el timó de la funció. Hi ha més d’una vintena de joves implicats en la representació, a banda dels 13 actors de la Farsa que encarnen els personatges adults. L’obra ronda les dues hores i s’hi inclouen 19 peces musicals.

L’alumnat que participa al musical també s’ha implicat en la producció de l’obra. El disseny del cartell és obra seva, així com també aspectes de vestuari i tasques d’organització i coordinació. Tot plegat, fa que l’entitat i l’escola puguin portar a l’escenari la seva tercera col·laboració, després dels musicals Oliver (2012) i Annie (2014).

Atraure adolescents al teatre

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Berga, Eloi Escútia, ha afegit en roda de premsa que el musical entre la Farsa i l’Escola de Música és un bon argument per atraure adolescents al teatre: “És una oportunitat perquè vegin que el teatre no és un espai hostil, sinó que és agradable i acollidor”. I ho és, segons Escútia, perquè en El despertar de la primavera els adolescents se sentiran reflectits en el que passa a l’escenari.

La història del musical

El Despertar de la Primavera (“Spring Awakening”) és un musical de rock amb música de Duncan Sheik i un llibre i lletra de Steven Sater. Basada en una novel·la que ningú va voler publicar l’obra original pel contingut transgressor i considerada una peça de culte, l’obra escrita per Frank Wedekind, entre la tardor del 1890 i la primavera del 1891, a Munic, ha commocionat espectadors de tot el món des de la seva estrena el 2006 a l’Off Broadway de Nova York. El contingut transgressor de l’obra de Wedekind va fer que cap editor no la volgués publicar i, per tant, va ser el mateix autor que la va editar amb els seus propis recursos econòmics a l’editorial Jean Gross, de Zuric, l’octubre del 1891. En alemany, la peça es titula “Frühlings Erwachen” (amb el subtítol “Eine Kindertragödie”, una tragèdia infantil). Està inspirada en els records d’adolescència de l’autor, el Gymnasium (el període escolar que comprèn les edats des dels 13 als 17 anys), on dos companys es van suïcidar. El contingut de l’obra ha fet reflexionar més d’un pensador contemporani; com Sigmund Freud, Alfred Adler, Wilhelm Stekel, Rudolf Reiter o Max Kahane.

S’ha estrenat a escenaris de Nova York (Broadway), Londres (West End), Viena, Buenos Aires, en diverses gires pels Estats Units i pel Regne Unit i Barcelona. La producció original de Broadway el 2006 va guanyar 8 premis Tony i 4 premis Drama Desk. A Barcelona es va estrenar a la sala Gaudí de Barcelona, amb 2 Premis de la Crítica, 3 premis Teatre Musical de Madrid, 2 premis Broadwayworld i dues nominacions als Butaca.

És  un musical pop rock que tracta sobre l’amor adolescent, la repressió, la por, l’abús de poder i la incomprensió. Melchior és un jove intel·ligent i astut que, gràcies als llibres, ha après diversos aspectes sobre la sexualitat humana que la societat s’entesta a amagar, a la vora del tabú. Ell és el confessor del seu amic i company de classe Moritz, que li explica que se sent torturat davant dels somnis eròtics que acompanyen les nits. D’altra banda, Wendla fracassa en l’intent que sa mare li expliqui com s’engendren els nadons.

Després de la seva concepció a finals de la dècada de 1990 i diversos tallers, concerts, reescriptures i el seu debut a l’”Off Broadway”, la producció original de Broadway de “Spring Awakening” es va estrenar al Eugene O’Neill Theatre el 10 de desembre de 2006.

L’èxit de la producció de Broadway ha donat lloc a diverses altres produccions arreu del món, incloses diverses produccions nord-americanes, una producció del West End que va guanyar quatre premis Laurence Olivier, inclòs el millor musical nou, i una sèrie de produccions internacionals. El 2022, es va estrenar a HBO Despertar de primavera: els que coneixeu, una pel·lícula documental que narra la reunió de 15 anys de la companyia original.