CUP i ERC negocien reeditar la coalició a Berga amb el suport de Junts

La CUP negocia repetir pacte amb ERC, que a la vegada no veu amb mals ulls que Junts també formi part del govern. Els independents descarten fer tripartit amb Junts i PSC perquè -diuen- "s'hauria d'haver treballat des de fa dies i qui ho havia de liderar [Junts] no ho ha fet".

Els candidats d'ERC, la CUP i Junts, durant una trobada organitzada per l'Aquí Berguedà, fa unes setmanes. ALEIX CAMPRUBÍ

La CUP tindrà la vara de l’Ajuntament de Berga per tercer mandat consecutiu, si no hi ha un gir de guió d’última hora. La CUP i ERC negocien repetir la coalició que han tingut des del 2020. A 48 hores del ple d’investidura, l’acord encara no està tancat: “No ens hem entès del tot encara, però estem treballant per entendre’ns”, ha dit a l’Aquí Berguedà el cap de llista d’ERC, Moisès Masanas.

Si s’acaba configurant l’acord, CUP i ERC hauran de governar en minoria, perquè, entre els dos partits, ara només sumen 8 regidors, i la majoria absoluta són 9. Això no és obstacle perquè Ivan Sànchez sigui investit alcalde dissabte, però li complicarà la vida a l’hora de governar, i necessitarà sempre el suport d’almenys un tercer grup més per aprovar qualsevol iniciativa al ple municipal.

ERC obre la porta del govern a Junts

És en aquest punt on entra en escena Junts, que apunta com a soci preferent de la coalició. ERC va més enllà i fins i tot obre la porta que els quatre regidors que lidera Ramon Caballé s’incorporin al govern municipal. Es formaria així un tripartit independentista a Berga, amb 12 dels 17 regidors del ple.

Masanas ha deixat clar que, per als republicans, “no hi hauria cap problema” perquè Junts formés part del govern, i es pogués configurar una àmplia majoria: “[Amb Junts] Podem arribar a compartir pilars bàsics, que també són al nostre programa”, diu.

Marató de negociacions de la CUP i Junts

De moment, la CUP ha negociat amb Junts les condicions per a la investidura d’Ivan Sànchez sense que això impliqui necessàriament que els de Ramon Caballé entrin al govern. Segons els cupaires, la pilota és ara a la teulada de Junts, que ha de decidir si accepta aquestes condicions o si aposta per intentar formar govern amb el PSC i BeGI.

Junts ha meditat la resposta, i Caballé té previst anunciar-la a la militància en les pròximes hores. El que ja està clar és que la negociació per formar un tripartit alternatiu ha fracassat.

El tripartit Junts-PSC-BeGI, descartat

Caballé ja va dir en campanya que havia de governar la força més votada, tot i que la nit electoral, amb els resultats a la mà, precisava que la CUP havia de moure’s per aconseguir els suports necessaris, i que, si no ho feia, Junts jugaria les seves cartes: “veurem què farem”.

Junts ha rebut pressió dels altres dos grups, el PSC i Berga Grup Independent (BeGI), per formar un govern a tres bandes que desallotgés la CUP i ERC. Però, a hores d’ara, l’opció que Caballé sigui alcalde amb el suport d’Abel Garcia (PSC) i Judit Vinyes (BeGI) ja no es contempla.

El PSC encara no tira la tovallola

Per al PSC, encara hi ha temps, fins dissabte, perquè Junts ho accepti: “Han de prendre una decisió”, diu Garcia.

Durant la negociació, el PSC ha renunciat a reclamar l’alcaldia compartida: “No hem quedat tan lluny dels 4 regidors que tenen [Junts], però els hem ofert l’alcaldia, perquè entenem que ha de ser així i perquè no ens movem per cadires, sinó per canviar la ciutat”. I reitera que el seu electorat li demana una revolució al govern: “Un dia més de gestió de la CUP és un mes perdut”.

El PSC retreu a ERC que no hagi volgut ni asseure’s a parlar —”A Manresa, bé que ens han anat al darrere”, recorda—, i en canvi, ressalta la “bona sintonia” que hi ha hagut amb BeGI “des del primer dia”.

BeGI ja es veu a l’oposició

BeGI, en canvi, descarta ja cap moviment d’última hora de Junts, i dona el tripartit alternatiu per descartat: “Estem a dos dies de la investidura. Si realment s’hagués volgut fer, s’hauria d’haver fet molt abans. Si el pacte ja neix coix, sense una base consensuada, ja no pot tirar endavant”, diu Judit Vinyes. La cap de llista diu, durant la negociació, han notat una “falta de lideratge” de Junts, que els ha fet “tirar molt enrere”.

Per això, BeGI ja dona per segur que els seus dos regidors seran a l’oposició. Prova d’això és que el número 2, Ramon Miquel Safont, ja ha decidit que no prendrà possessió de l’acta, perquè és incompatible amb la seva feina de mosso d’esquadra, segons ha informat TV Berguedà. El substituirà el número 3, Lluís Minoves. El grup treballarà amb l’objectiu de “posar sobre la taula projectes importants que portàvem al programa perquè es puguin fer aquest mandat, governi qui governi”.

X