Les associacions de veïns forcen el no de l’Ajuntament de Berga al canvi de nom de l’hospital

El ple aprova una moció presentada per les associacions de veïns que demana "deixar sense efecte qualsevol decisió que alteri el canvi de nom de l'hospital". Els vots a favor de tota l'oposició decanten la balança i ara la pilota és a la teulada del Departament de Salut, que és qui ha de prendre la decisió.

L’Ajuntament de Berga ha aprovat una moció que diu no al canvi de nom de l’Hospital Sant Bernabé per Hospital de Berga. La moció va ser presentada i llegida al ple per representants de les associacions de veïns de la ciutat. De fet, la moció la signaven els presidents i presidentes de totes les associacions de veïns i l’acord és clar: que “s’anul·li deixi sense efecte qualsevol iniciativa o decisió que s’hagi pogut adoptar per alterar el nom d’Hospital Sant Bernabé”.

Tota l’oposició (Junts, PSC i BeGI) hi van donar suport, els grups de govern (CUP i ERC) hi van votar en contra, però l’alcalde, Ivan Sànchez, es va abstenint, al·legant que donarà suport als veïns allà on calgui anar-ho a reivindicar.

Els vots contraris del govern

ERC va defensar que són “sensibles a tot el que faci referència a la memòria”, però van votar-hi en contra perquè entenen que el canvi de nom de l’hospital “ajudar a fer foc nou i crear noves expectatives”. Ermínia Altarriba va dir al ple que Hospital de Berga és “una bona denominació, més moderna i que ens situa al mapa de la sanitat catalana“. I va concloure que “popularment ja se’n diu Hospital de Berga i no cremen que sigui un greuge molt exagerat”.

Per la seva banda, la CUP va reconèixer que la moció de les associacions veïnals “ha comportat un debat intern” en el si del grup. D’entrada, fa mesos, quan Salut els ho va comunicar, els va semblar bé: “Vam pensar que estava molt bé perquè és el que va servir la gent i ens hi sentim plenament identificats”. Setmanes més tard va sorgir el debat ciutadà a les xarxes i aquí el regidor Aleix Serra va aclarir que “l’Ajuntament ha estat poc més que un espectador” perquè “qui pren les decisions és la Generalitat” a través d’un consell d’administració on només hi ha un representant de l’Ajuntament i un altre del Consell Comarcal.

Ara bé, el fet que la moció fos presentada per les associacions de veïns va fer dubtar la CUP del seu posicionament. Al final els cupaires van decidir votar-hi en contra, però el mateix Serra va admetre que els ajudava a prendre la decisió el fet que la moció tingués prou suport sense els seus vots. “La moció tira endavant i arribarà a la Generalitat, que “potser que hagi de fer un punt d’autocrítica sobre si el canvi de nom va ser prou comentat o participat”.

L’oposició aprova la moció en bloc

En canvi, els tres grups de l’oposició, Junts, PSC i BeGI, van donar suport a la moció dels veïns. Des de Junts, Ramon Caballé va aclarir que “en cap cas se’ns va demanar l’opinió ni se’ns va posar el canvi de nom sobre la taula”. I va concloure que “quan una moció entra en un plenari i la signen tots els presidents de les associacions de veïns ens toca posar-nos al seu costat perquè ens devem a la ciutadania“.

Per la seva banda, des del PSC, Abel Garcia va apuntar que “l’Hospital Sant Bernabé ocupa molt més enllà de la ciutat” i “és l’espai de referència de la salut al Berguedà”. I es va preguntar: “Qui som nosaltres per alterar aquest fil temporal?”. El portaveu socialista va concloure que “se’ns imposa un nom que simplement no s’ha consultat ni a la ciutadania ni a les institucions” i tem que “avui li ha tocat a l’hospital i demà li pot tocar a qualsevol altra cosa”.

I la portaveu de BeGI, Judit Vinyes, va carregar contra el posicionament dels grups que no hi donen suport, assegurant que ho fan amb “justificacions banals i econòmiques”. Vinyes defensa que l’Ajuntament s’ha de negar a “canviar qui som perquè ens donen diners”. I va encoratjar el plenari a “defensar el nostra patrimoni i la cultura”. I va afegir que hi ha altres hospitals públics de Catalunya que mantenen noms de sants sense debats ni discussions. “Són 700 anys d’història”, va assenyalar la portaveu dels independents.

L’alcalde s’absté per sorpresa de la majoria

Acabades les exposicions per part dels grups polítics, l’aprovació de la moció semblava vista per sentència, però el punt encara es reservava una sorpresa final. En la fase de votacions només hi va haver 7 vots contraris, perquè l’alcalde es va abstenir davant la sorpresa de l’oposició.

Ivan Sànchez va justificar la seva abstenció en solitari: “Malgrat jo pugui tenir un punt de vista, en aquests moments soc l’alcalde de Berga i, sabent que la moció estava clar que prosperaria i que venia dels veïns, crec que m’havia d’abstenir perquè seré el primer que acompanyaré a la resta de grups i de veïns que ho creguin convenient a parlar amb els representants de l’hospital i la Generalitat. Com a màxim representant, em tindreu al vostre costat“.