El Ministeri de Cultura, més a prop que mai de finançar la Patum: “Tinc esperances reals”

L'alcalde, Ivan Sànchez, s'ha reunit de nou amb el Ministeri aquesta setmana, a Madrid, i ha demanat implicació en el finançament ordinari de la festa i també suport per tirar endavant la Casa de la Patum.

Avancen les negociacions entre l’Ajuntament de Berga i el Ministeri de Cultura espanyol per al finançament de la Patum. I, de moment, sembla que van per bon camí. L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, i la tècnica Marta Planas s’han reunit aquesta setmana a Madrid amb representants de la Subdirecció General de Gestió i Coordinació de Béns Culturals vies de finançament per a la festa. És una demanda dividida en dues: d’una banda, l’Ajuntament demana que s’estudiïn ajuts directes per poder finançar part de la festa per Corpus; i a més, també demanen ajuda per construir el futur espai d’interpretació de la Casa de la Patum.

Són dos precs de dimensions diferents. La implicació del Ministeri en el finançament ordinari de la festa hauria de ser més senzill —o com a mínim, més ràpid—, malgrat que ara mateix el govern espanyol no concedeix cap ajut directe a cap patrimoni immaterial. “És una oportunitat per començar-ho a fer”, assegura l’alcalde de Berga, que afegeix que “el Ministeri s’està adonant que la Patum té un cost molt elevat per un municipi de les dimensions de Berga”. Per això s’han compromès a estudiar la manera com implicar-s’hi. “Tinc esperances reals”, diu Ivan Sànchez.

L’altre prec és més complex. Bàsicament, pel cost que té. La Casa de la Patum és una obra milionària i necessitarà molts diners i de totes les administracions. “És un tema que passa per altres esferes”, ha apuntat l’alcalde, si bé confia que a la Subdirecció General de Gestió i Coordinació de Béns Culturals li han quedat clares les necessitats de la festa i les farà arribar “on calgui”.

Dos mesos clau

Ivan Sànchez ha deixat clar que la relació amb el Ministeri passa pel seu millor moment des que ell és al govern municipal: “La comunicació és molt bona i molt fluida”. I molta culpa en té el fet que Berga sigui la seu de la pròxima Trobada de Gestors de Patrimoni Cultural Immaterial, del 25 al 27 de gener de 2024.

Ara els esforços se centren en la preparació d’aquesta trobada, però l’alcalde confia que abans hi pugui haver una nova reunió per parlar de finançament. Tot plegat, amb la idea que a finals de gener, quan el Ministeri es desplaci a Berga per la Trobada de Gestors, “ja hi hagi alguna cosa més clara”.

La Patum, cap de cartell del nou Portal de Patrimoni Cultural immaterial del Ministeri

La trobada amb representants del Ministeri ha estat just després de la presentació del nou Portal de Patrimoni Cultural Immaterial, que inclou La Patum. El Ministeri ha creat aquest portal per difondre-hi totes les mostres de patrimoni cultural immaterial de l’Estat, i la Patum hi té un paper fonamental.

El portal web s’emmarca en les accions de la presidència espanyola al Consell de la Unió Europea i inclou el projecte “Raíces Vivas”, un arxiu audiovisual sobre patrimoni immaterial que també mostra la Patum. L’audiovisual, de fet, serà projectat a Botswana, on es faran les noves declaracions de Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.

En el marc de “Raíces Vivas”, la Patum ha estat inclosa en la peça audiovisual titulada “La memòria del foc”, que inclou tres patrimonis immaterials que tenen el foc com a protagonista. En el vídeo es poden veure imatges dedicades al foc de les falles que il·luminen el solstici d’estiu a Sahún (Osca), el foc que transforma la matèria mitjançant la tècnica del vidre bufat als forns de La Granja (Segovia) i el foc que encén la plaça de Sant Pere durant un salt de plens de La Patum.

L’arxiu audiovisual ha estat creat pel cineasta Juan Rayos i comissariat per Juanito Jones i també mostra altres patrimonis com per exemple la construcció de castells a Valls, els patis cordovesos o la tamborrada de Calanda.