Un restaurant per fer poble a Sant Jaume de Frontanyà

Des de la pandèmia no hi ha cap comerç obert al municipi i això perjudica greument la vida social del poble i el turisme

Dels 32 ciutadans empadronats a Sant Jaume de Frontanyà, durant l’any només n’hi viuen una quinzena. A més, la majoria dels habitants viuen en cases i masies allunyades del nucli urbà, cosa que provoca que al poble hi visquin poc més de 5 persones.

L’activitat social a Sant Jaume de Frontanyà, doncs, és pràcticament inexistent. A més, cada vegada hi va menys gent de fora del municipi. Fa uns deu anys, hi havia arribat a haver fins a 3 restaurants a la localitat berguedana, des de la pandèmia, però, que no n’hi ha cap i el poble no disposa de cap comerç. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà s’ha proposat deixar el poble amb un restaurant obert abans que s’acabi l’actual mandat.

El fet de no disposar ni de bar, ni de botiga, perjudica a Sant Jaume de Frontanyà, ja que molts turistes que hi passen n’han de marxar sense poder quedar-s’hi a dinar o ni tan sols prendre-hi un refresc, i els habitants del poble, no disposen de cap punt de trobada per fer un cafè o anar a dinar.

La vida social disminueix

El Vladimir de Semir ha viscut mitja vida a Sant Jaume de Frontanyà, i actualment, és dels únics habitants que hi viu de forma habitual. Quan hi havia 3 restaurants oberts al poble hi anava a dinar sovint i fins i tot recorda que hi feien trobades amb gent de Sant Jaume de Frontanyà i de Borredà per jugar a cartes. Ara tot això s’ha perdut i ell ho lamenta. “Quan hi havia restaurants al poble els habitants teníem un punt de trobada que aglutinava la vida social, a hores d’ara només parles amb la gent si te’ls trobes passejant pel carrer”, explica el Vladimir.

D’altra banda, de Semir també recorda la importància del servei que oferien els restaurants, com la vegada que es van quedar aïllats per una fora nevada l’any 1999, i van poder utilitzar la fonda com a espai social on reunir-se i organitzar-se.

El gran projecte del mandat

L’obertura d’aquest restaurant, però, serà més lenta del que els frontanyencs voldrien, ja que la propietat on es vol fer pertany al Bisbat de Solsona. Es tracta de la Rectoria Vella, una casa on prèviament ja hi havia hagut una fonda, però que en l’actualitat, està abandonada i en molt males condicions.

Tot i que des de l’Ajuntament de Sant Jaume ja s’està parlant tant amb el Bisbat de Solsona com amb la Diputació de Barcelona per estudiar les millors opcions de cara a la creació del restaurant, la seva obertura no es preveu fins a final de mandat, d’aquí a tres o quatre anys.

Un problema per al turisme

Manel Anselmo, alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, assegura “que la prioritat de l’Ajuntament en els pròxims quatre anys és poder obrir un restaurant al poble per millorar les condicions de vida dels habitants, acollir millor a la gent que visiti el poble, i que serveixi com a punt d’informació i ajuda”.

Anselmo explica que “és una necessitat, ja que molts turistes no van al poble si saben que no hi podran dinar, i que els que hi van, tenen problemes per poder anar al lavabo o fer un simple cafè”.

“Hi ha cops que arriben grups de ciclistes o excursionistes ben assedegats al poble, i en algunes ocasions han hagut de trucar a les cases de la gent per demanar-los alguna cosa per beure”, afegeix Manel Anselmo.

L’obertura d’aquest restaurant, doncs, seria un bri d’aire fresc per Sant Jaume de Frontanyà, que hi sortiria guanyant en tots els sentits.