El lloguers a Berga tindran un preu màxim a partir del mes que ve: consulta com et pot afectar

L'índex de referència varia molt segons els barris: un pis mitjà estaria limitat a 274 euros a la Gran Via i a 414 al passeig de la Indústria

Blocs de pisos al carrer Prat de la Riba de Berga
Blocs de pisos al carrer Prat de la Riba de Berga

Els preus de l’habitatge de lloguer tindran un límit màxim a partir del mes que ve. La consellera de Territori, Ester Capella, i la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, han anunciat aquest dijous que la regulació entrarà en vigor al febrer i han confirmat que afectarà 140 municipis de Catalunya on la Generalitat calcula que el mercat està tensionat. En el cas del Berguedà, només a Berga.

Així et pot afectar la nova limitació:

1. Si vull llogar un pis, quant em podran cobrar?

Si l’amo és un petit propietari, et podrà cobrar exactament el mateix que al llogater anterior, aplicant-hi com a màxim l’increment de l’IPC.

2. Què passa si l’amo és un gran propietari?

Si l’amo és una persona o una empresa que tingui cinc pisos o més, només et podrà cobrar el que fixi l’índex de preus del lloguer, que es pot calcular aquí. El resultat depèn de la zona i de com estigui el mercat, i a Berga, varia moltíssim. Per exemple, avui a Gran Via de Berga, l’índex és de 3,42 euros per metre quadrat. Això vol dir que, per a un pis de 80 m2, un gran propietari et podria cobrar com a màxim 274 euros. En canvi, al passeig de la Indústria, puja fins 5,18 euros/m2 (414 euros per a un pis de 80 m2).

L’índex es calcula també segons la certificació energètica, l’estat de l’immoble, la planta i l’antiguitat.

En tot cas, els preus indexats queden per sota de la mitjana actual del lloguer a Berga, que al tercer trimestre de l’any passat, van tenir la pujada més gran de la història i es van enfilar fins als 482 euros.

La limitació dels increments a l’IPC també farà que els preus dels pisos no puguin pujar un 15%, com ha passat l’últim any a Berga.

3. I què en poden cobrar si el pis que llogo estava buit?

Si hi ha viscut algú en els últims cinc anys, un petit propietari et pot cobrar com a màxim el mateix que pagava l’últim llogater, afegint-hi l’IPC. Si en els últims cinc anys ha estat tancat o bé si és una obra nova, només es podrà cobrar el que marca l’índex de referència.

4. I si ja estic de lloguer, com m’afecta?

No t’afecta la nova normativa. Però, amb la llei d’habitatge aprovada l’any passat, has de saber que només et poden apujar el preu un 3%, una dècima per sota de la inflació.

Blocs de pisos al barri de Santa Eulàlia de Berga
Blocs de pisos al barri de Santa Eulàlia de Berga

Els propietaris i els llogaters, amb opinions contraposades

El sector immobiliari creu que hi ha una gran demanda de lloguer a Berga i molt poca oferta, i temen que la nova limitació farà que encara menys propietaris vulguis posar els seus pisos al mercat.

El Sindicat de Llogateres, en canvi, celebra la mesura i alerta que, d’aquí al mes que ve, hi poden haver pujades, abans que entri en vigor la nova normativa.