El preu dels lloguers a Berga, en màxims històrics: 422 euros de mitjana

Blocs de pisos al carrer Prat de la Riba de Berga
Blocs de pisos al carrer Prat de la Riba de Berga

Llogar un pis a Berga costa 422,81 euros. És el preu que van pagar de mitjana les 75 famílies que han signat un contracte i han dipositat la fiança el primer trimestre d’aquest any, segons dades del departament de Territori.

És el preu més alt des que hi ha registres, el 2007, però no es queda gaire lluny dels 419,13 euros que es pagaven de mitjana el 2008, l’anterior rècord històric. Des d’aleshores, i per la crisi immobiliària i financera, els preus van anar baixant fins als 317,35 euros del 2014. Però, amb la recuperació econòmica, han tornat a créixer a un ritme sostingut, només frenat per la pandèmia, fins al màxim que s’ha registrat aquest any.

Falta d’oferta

Les immobiliàries coincideixen que no hi ha prou pisos disponibles per atendre tota la demanda de lloguer, que és molta. En els últims anys, s’han disparat el nombre de contractes: a Berga, se signa de mitjana més d’un contracte de lloguer al dia. L’any passat, van ser en total 416, i els primers mesos d’aquest any indiquen un cert ralentiment, possiblement per l’escassedat d’oferta.

Menys de la meitat de preu a que Barcelona

Malgrat el rècord d’aquest 2023, Berga continua lluny de les xifres astronòmiques de les grans ciutats. El lloguer mitjà a Barcelona és ja de 1.087 euros, 2,5 vegades el preu de Berga.

Comparat amb les capitals de les comarques veïnes, els preus dels pisos a Berga es troben a la franja baixa: a Manresa costen de mitjana 100 euros més, i a Puigcerdà, 200.

Vilada, el poble més car de la comarca

Vilada és el municipi del Berguedà amb el preu més car: 672,22 euros de mitjana. De tota manera, cal agafar aquestes xifres amb prudència, perquè l’any passat s’hi van signar només nou contractes, i un sol pis amb el preu disparat pot fer variar molt la mitjana.

En general, al Berguedà no hi ha grans diferències entre la capital i els pobles més petits. A tot arreu, els lloguers van rondar l’any passat els 400 euros. Destaquen els preus més baixos de Cercs i Borredà, a l’entorn dels 300, i els més alts a Vilada, Montmajor, Casserres i Avià, que freguen o superen els 500.

Pujades limitades a l’IPC a Berga

La Generalitat ha inclòs Berga a la llista de 140 municipis de Catalunya amb oferta d’habitatge tensionada. Això vol dir que els preus dels lloguers no podran pujar més que l’IPC i, si són de grans propietaris, s’hauran de cenyir a l’índex de referència dels preus del lloguer, que pot implicar, fins i tot, una baixada de preu.

El govern municipal calcula que, a l’Ajuntament, li farien falta 50 pisos de lloguer social i, ara mateix, només en té quatre, que es reserven per a emergències. Té pendents d’arreglar els del carrer del Balç, que va donar un propietari privat, i confia que pugui fer-se amb alguns habitatges que ara són a mans de la Sareb, el banc dolent, i que el govern espanyol va prometre que passarien a ser públics.

L’Ajuntament també vol pressionar els propietaris que tenen pisos tancats i no els lloguen apujant-los els impostos municipals. L’objectiu és incrementar l’oferta, que ara mateix és sota mínims.