Els pagesos pressionen el govern des de Casserres: “N’estem farts. Si els d’aquí no ho veuen clar, que es plantin”

Més d'un centenar de pagesos i una trentena de tractors reben la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, que ha vingut al Berguedà per reunir-se amb alcaldes i presentar-los l'Estatut de Municipis Rurals.

La pagesia no abaixa la guàrdia. Després de vàries jornades a les carreteres d’arreu del país i d’haver arribat a la Generalitat i el Parlament, aquest matí un centenar de pagesos amb una trentena de tractors han rebut la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, a Casserres. Vilagrà hi ha anat a presentar a les alcaldies de la Catalunya central l’avantprojecte de llei de l’Estatut de Municipis Rurals, un document que vol fixar normes pensades per adaptar la burocràcia als pobles de menys de 2.000 habitants. Els pagesos l’han rebut amb un manifest que insisteix amb les queixes que han anat recordant durant tota la setmana i també recrimina al govern que el futur Estatut de Municipis Rurals no inclogui conceptes com “pagès”, “agrícola” o “ramader”.

Els pagesos ho veuen com una nova mostra de menyspreu per part de l’administració i exigeixen que se’ls tingui en compte a l’hora de projectar el futur del país i, sobretot, dels municipis petits. Una representació dels concentrats ha entrat a la part final de la reunió amb les alcaldies per llegir el manifest que, més tard i a porta tancada, han entregat a la vicepresidenta Vilagrà. Entre d’altres aspectes, el manifest reclama normatives municipals facilitadores, plans de protecció cap a camps i pastures, agilització de tràmits o afavorir al desenvolupament de botigues de proximitat en lloc de grans superfícies i cadenes de distribució en municipis rurals.

“Farts” de “pilotes fora”

En representació dels concentrats, Eduard Lladó ha lamentat que “quan parles amb polítics, tothom tira pilotes fora” i assegura que n’estan “farts”. Per això reclamen que “si els d’aquí no ho veuen bé, que es plantin. Que es plantin amb els de Madrid i que els de Madrid es plantin amb els d’Europa, però n’estem farts”.

A banda, els pagesos també han estirat les orelles al govern català: “moltes coses es poden decidir des d’aquí o des de Madrid”. I ha exemplificat que “hi ha coses que poden fer els d’aquí i que poden fer ja, els ajuts de la PAC [Política Agrària Comuna] els tenen ells i, en un any tan difícil com el que hem passat, fa dies que ens haurien d’haver pagat”.

Vilagrà es presenta com a missatgera

La vicepresidenta del Govern ha explicat que “entén” que la pagesia es mobilitzi perquè es troba en un “moment complicat”. Tot i això, ha manifestat que el Govern “està al costat de la pagesia i s’ha demostrat, per exemple, amb els 160 MEUR que destinarem a fer front a la sequera”. “És un moment difícil i clau, i estem al costat de la pagesia”, ha destacat.

Preguntada per accions concretes, Vilagrà ha aclarit que corresponen a un departament diferent del seu i que l’únic que pot fer és escoltar les peticions i traslladar-les a Acció Climàtica. Sobre l’Estatut que ha estat criticat pels pagesos, la vicepresidenta demana “llegir el conjunt del document” i defensa que “precisament el que fa és tenir una mirada de centre al món rural”.

A més, Vilagrà ha deixat clar que l’Estatut se centra, sobretot, en les tramitacions de l’administració i no tant en l’economia. Ara bé, els pagesos segueixen veient una relació molt estreta entre tots dos conceptes, atès que un dels principals maldecaps que tenen ells, com a sector econòmic, és precisament les traves que troben en l’administració i la poca agilitat en els tràmits.