Mor Joan Casals, l’avi del Barça

De Guardiola de Berguedà de tota la vida, el seu rostre es va popularitzar als anys 80, quan va començar a anar vestit del Barça i amb barretina a mirar els partits al camp. Amb els anys, es va convertir en un emblema del club.

Ha mort als 90 anys Joan Casals, l’avi del Barça. De Guardiola de tota la vida, el seu rostre es va popularitzar l’any 1984, quan va decidir anar a veure el seu Barça al trofeu Joan Gamper amb un mallot del Barça i una barretina. Acabava de fer els 50 anys, però ja tenia la barba blanca i la seva indumentària va encarnar la de l’avi del Barça, un ninot que Valentí Castanys havia creat a mitjans dels anys 20.

En veure’l, molts culers es volien fer fotos amb ell, i ell no entenia res. Però va acabar decidint que, davant la fal·lera dels aficionats, ell a partir de llavors havia d’anar a veure els partits vestit d’aquella manera. El cas és que en aquell moment, només podia anar al camp quan l’equip jugava entre setmana: els dissabtes i els diumenges havia de ser al peu del canó a El Recó de l’Avi, el restaurant que tenia -i encara serveix- a Guardiola.

Amb el pas dels anys, la figura de l’avi del Barça va anar guanyant popularitat. Totes les penyes el volien als seus actes. Fins al punt que una, a Benissa (Alacant), va decidir posar-se el nom d’Avi Joan Casals. Ell mateix va anar a inaugurar-la i van celebrar el vintè aniversari. “Vaig aprofitar que era a Benidorm, en un viatge de jubilats de Guardiola, per reunir-me amb ells. Ens vam fer amics i hem continuat en contacte fins que, fa poc, em van fer saber que havien decidit posar el meu nom a la penya”, explicava el Joan, orgullós, en el número que l’Aquí Berguedà va dedicar-li, l’octubre del 2014, fa gairebé 10 anys. Per cert que ell va acabar sent president de la Penya Blaugrana de Guardiola.

Fa anys, el Barça va decidir nomenar-lo representant del club i li va acabar donant el títol oficial d’avi del Barça. Això va servir per concedir-li una petita subvenció per als viatges i també els serveis d’un acompanyant, l’avianès Ramon Burniol, que, a més, li organitzava l’agenda.

FOTO: ROSA CASTILLA – LA FOTOGRÀFICA

De Guardiola, des de sempre

El Joan va néixer a Guardiola de Berguedà, a la casa del seu avi, que aleshores era un cafè amb piano de manubri, on es feia ball els diumenges i projeccions de cinema mut. Allà va créixer fent de pagès, de fabricant i repartidor de sifons i, més tard, d’empresari tèxtil. Fins que, el 1974, va decidir obrir el restaurant que ara ja regenten els seus tres fills, la Montserrat, la Carme i el Joan. Totalment reconstruït el 2004, el negoci és ara un restaurant i alhora un hostal amb habitacions que porta el nom de la casa, Cal Duaner. 

FOTO: ROSA CASTILLA – LA FOTOGRÀFICA
https://twitter.com/MarcBartra/status/1757892391539789876