General

Catalunya presenta els castells perquè, com la Patum, optin al reconeixement per part de la Unesco

La Patum és l’única manifestació catalana que compta amb el reconeixement de Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. La Patum de Berga va rebre aquest títol a finals de novembre del 2005, d’aquí a tres mesos farà quatre anys. Ara, Catalunya ha presentat una nova candidatura per optar al reconeixement de Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat. Es tracta dels castells. Una delegació catalana ha presentat avui a París la documentació de la candidatura dels castells, que respon a la voluntat de reconèixer la pràctica dels castells com a exemple de participació, integració, pluralitat, treball en equip, esforç, passió i esperit de superació. Ramon Fontdevila, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, ha destacat que “els castells són una pràctica viva, compartida per molta gent, que aporta valors com la integració i el treball en equip”.
El conjunt de fitxes i documentació que s’ha presentat inclou publicacions, fotografies i un documental. S’hi ha inclòs informació en català, castellà, anglès i francès sobre diversos aspectes dels castells: què són, la història, el funcionament d’una actuació castellera, la indumentària, els tipus de castells, els castells com a element d’integració, els valors dels castells, l’evolució i l’actualitat dels castells i l’organització de les colles castelleres. Actualment a Catalunya hi ha 54 colles castelleres, que apleguen més de 7.000 castellers.
La candidatura dels castells ha rebut el suport unànime del Parlament de Catalunya, amb una declaració on reconeix que els castells s’han convertit en una de les expressions més rellevants de la cultura popular i tradicional catalanes.
Els resultats no es donaran a conèixer fins la tardor de l’any que ve, del 2010.

Estic amb tu

Comentaris