La CUP estén la mà als pagesos i recalca els esforços que s’estan fent des del Berguedà

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha mostrat el seu suport al sector de la pagesia catalana en vista de les mobilitzacions que es preveuen de cara a les properes hores en contra de les retallades i la precarietat amb la qual han de conviure els pagesos a dia d’avui. La CUP ha fet un acte públic a la plaça del Forn de Berga que ha comptat amb les intervencions del diputat al Parlament, Sergi Saladié, de l’alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós, i de l’alcalde de Navàs, Jaume Casals. Tots ells han remarcat que el seu partit, la CUP, defensa “un model que reivindica el paper de la pagesia en la societat actual”.

Saladié ha assegurat que Catalunya “no es poden permetre més retallades als pagesos” i ha destacat la feina que s’està fent des de la comarca del Berguedà per tal de revertir la situació i posar en valor la tasca de la pagesia en el país.

saladie

Per la seva banda, Venturós ha recalcat que el govern de l’Ajuntament de Berga “només posa el seu granet de sorra per tal que la pagesia sigui respectada”. En concret, l’alcaldessa ha parlat del projecte Primer Sector Berguedà, impulsat especialment pel regidor Francesc Ribera.

Aquesta idea, que es troba en fase d’estudi, va ser presentada públicament a finals de juliol amb la voluntat d’introduir persones aturades en l’activitat agrícola, ramadera i forestal, i aturar i revertir el declivi social i productiu d’aquest sector. En concret, el projecte planteja diverses accions que “han de permetre la reconstrucció de l’economia productiva i la revitalització del primer sector al Berguedà”.

montse-venturos-pagesos

Des de Navàs, l’alcalde, Jaume Casals, ha posat de relleu les nombroses iniciatives enfocades a empoderar el sector de la pagesia. Una d’elles, el projecte de sobirania alimentària, ha permès l’impuls d’una mostra amb tota mena de productes de proximitat, així com també ha permès que la població navassenca pugui conèixer millor els productes que compra i ingereix.

Casals també ha afirmat que “hem de cuidar el nostre entorn perquè, si ho fem, les condicions de la nostra gent milloraran molt”. Amb aquesta intenció, el govern navassenc fa mesos que treballa en iniciatives vinculades amb l’entorn i els productes de la terra, segons ha explicat el seu alcalde.

jaume-casals

Manifest conjunt

Per concloure l’acte, l’alcaldessa de Berga i l’alcalde de Navàs han llegit un manifest conjunt en el qual demanaven al govern de la Generalitat que posi fi a les retallades al sector de la pagesia, entre d’altres peticions. D’altra banda, Venturós i Casals han fet una crida al foment de la pagesia agroecològica, sense transgènics ni agrotòxics, així com també a la lluita per una política de preus agraris justos.

Tanmateix, tant un com l’altre han defensat la importància d’obradors artesanals com a estructures col·laboratives i de petita dimensió. La CUP també ha demanat que es faciliti l’accés del bestiar del territori a les muntanyes i pastures de titularitat pública. I en aquesta línia, també ha volgut incidir en la importància de recuperar prats, pastures i camps per tal de convertir les zones arbustives en prats i camps de conreu.

Finalment, Venturós i Casals han coincidit en promoure l’extracció de biomassa dels boscos amb la idea d’avançar cap a la sobirania energètica, controlar el sotabosc i recuperar zones de pastura.

 

FOTO. Jaume Casals, Montse Venturós i Sergi Saladié, en l’acte d’aquest matí a la plaça del Forn de Berga / Marc Canturri

X