Berga aprova alguns punts de les impugnacions dels Plens però valida la renovació de la resta de colles

Els assessors legals de l’Ajuntament de Berga han estimat una part dels arguments proposats per les comparses del Tabal, la Guita Grossa i els Plens per anul·lar els acords presos pel Patronat de la Patum el febrer passat i que marcaven la redacció de nous estatuts. Els acords també deien que el rol del Patronat com a gestor de la Patum havia de canviar per poder intervenir també en el funcionament intern de les comparses.

L’estimació del recurs d’alçada, però, no és tan greu com pot semblar. De fet, segons ha explicat a l’AquíBerguedà.cat la regidora de Patum, Mònica Garcia, tant bon punt ha acabat el ple municipal de juny, els moviments que han fet les comparses des del mes de febrer són vàlids, ja que “han arribat a consensos interns i han agafat la veu del Patronat com a punt de partida per millorar el seu funcionament”.

Per això, ha aclarit Garcia, l’únic que restarà pendent, un cop passada la Patum d’aquest juny, és solucionar la situació de la comparsa dels plens, l’única que no ha renovat els seus estatuts ni ha ratificat el cap de colla. El que no caldrà fer -ni és legalment possible- és tornar a aprovar el que es va proposar el mes de febrer: dins el marc normatiu actual els acords del Patronat extraordinari contenen punts que vulneren la llei i, per això, caldrà arribar a un consens entre l’ens i la comparsa dels Plens per tal que la colla completi el procés que ja han seguit la resta.

Què diu la resolució?

Tots els grups amb representació municipal, excepte ERC, han aprovat l’informe dels assessors legals del consistori. Els republicans hi han votat en contra perquè dubten que no hi hagi una via per fer que el Patronat pugui intervenir en el funcionament de la comparsa.

La resolució, per això, no els dóna la raó. A grans trets, confirma que hi ha diversos acords que “escapen de les finalitats del Patronat” establertes en els estatuts de l’ens. En concret, diu que els reglaments interns de les comparses no han d’incloure punts bàsics acordats pel Patronat ni han de ser ratificats per l’ens gestor de la festa. També recalca que alguns punts dels acords haurien de ser “recomanacions” en lloc de ser imposades com a obligacions, ja que això sortirà de les competències del Patronat.

Malgrat tot, la resolució també explica que “no hi ha efectes sobre aquells que voluntàriament han inclòs els acords en els seus reglaments, llevat que internament hi vulguin donar la naturalesa de les recomanacions o directrius”. És a dir, que la redacció dels nous estatuts que han fet la resta de comparses és vàlida, així com també la ratificació dels seus caps de colla.