ERC de Berga demana per què la policia no va identificar els veïns que van arrencar els símbols independentistes

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Berga ha demanat explicacions a l’equip de govern de la CUP sobre les actuacions policials que es van dur a terme la nit del 9 d’abril, quan un grup autoanomenat Grupo de Defensa y Resistencia (GDR) va retirar símbols independentistes de diversos punts de la ciutat.

La cadena estatal Antena 3 ha publicat en les últimes hores un reportatge on grava els membres d’aquest grup mentre arrenquen amb violència banderes i símbols de diverses zones de la ciutat. Esquerra lamenta que el grup, “d’aspecte i estètica neonazi”, “va campar lliurement per la ciutat arrencant amb violència tota mena de símbols independentistes, produint pintades i fent malbé el mobiliari públic i comercial“.

A banda, el partit republicà recalca que en el reportatge de la cadena espanyola es poden apreciar cotxes de patrulla dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Berga, així com també un agent de la Policia Local berguedana sortint de la comissaria i “observant com aquell grup circulava amb tota normalitat per davant de les dependències policials”.

Per tot plegat, ERC demana a l’equip de govern de la CUP un informe sobre les actuacions dutes a terme durant la nit del 9 d’abril per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra, així com també una justificació del motiu pel qual els agents no van identificar el grup de persones. A banda, Esquerra també pregunta a la CUP si “tenen la intenció de presentar accions legals o aplicar l’ordenança de convivència i via pública de Berga”.

Dimarts al matí, quan es van descobrir els atacs vandàlics, l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, va explicar a l’Aquí Berguedà que preveu reunir els portaveus dels grups municipals en els propers dies per decidir si emprèn accions legals contra els atacs vandàlics. Aleshores, Antena 3 encara no havia publicat el seu reportatge. Aquest divendres fonts de l’Ajuntament han explicat a l’Aquí Berguedà que la voluntat de l’equip de govern segueix sent la mateixa: en els propers dies es convocarà els grups i s’informarà sobre com s’actua.

L’alcaldessa Venturós comentava dimarts que la retirada d’aquests símbols de nit i a la força és “una mostra més de la manera de fer i actuar d’aquestes persones que formen part de la doctrina unionista”. En la mateixa línia, considera que l’acció va ser “un autèntic despropòsit”, ja que “atempta contra el principi bàsic de la llibertat d’expressió”.

En paral·lel a la petició per escrit d’ERC, el portaveu del PDeCAT, Ramon Minoves, ha demanat a l’alcaldessa, a través del seu compte de Twitter, que “convoqui els grups municipals per rebre informació dels fets contra el dret d’expressió, seguretat ciutadana i drets humans ocorreguts a la ciutat per grups d’encaputxats espanyolistes”.

Venturós, en resposta a Minoves, ha recordat que aquest mateix migdia ha enviat una convocatòria als grups municipals per concretar una trobada entre dilluns i dimarts a la tarda. L’alcaldessa hi preveu explicar “les gestions realitzades des que es va tenir coneixement, el passat dimarts al matí, dels fets ocorreguts a Berga”.

X