Berga tornarà a tenir una sala de cinema i podrà projectar estrenes i pel·lícules més actuals

El teatre Patronat es convertirà oficialment aquest estiu en una sala de cinema i, per tant, tindrà la mateixa consideració que sales com les de Manresa, Vic o Puigcerdà. L’espai seguirà gestionat per l’entitat sense ànim de lucre 9,5mm Grup Internacional Cinematogràfic, però amb una diferència: podrà projectar films abans que es venguin als comerços o es pengin a les plataformes digitals. Els gestors ja han inscrit el Patronat al Registre d’Empreses Audiovisuals de Catalunya (REAC) i només esperen rebre els nous tiquets que d’ara en endavant vendran a les taquilles. “És un pas endavant que consolida el projecte”, afirma el seu president, Ramon Gassó, en declaracions en exclusiva a l’Aquí Berguedà.

Fins ara, l’associació optava sempre per títols de molta qualitat, “cinema de nivell, amb premis i reconeixements”, i defugia de films únicament comercials. Malgrat tot, havia d’esperar que les pel·lícules estiguessin disponibles en Blu-Ray i, per tant, que es poguessin vendre als comerços i penjar a les plataformes digitals.

Ara, en canvi, els gestors de les projeccions al Patronat podran negociar directament amb les distribuïdores, i això els donarà l’oportunitat de tornar a portar a Berga estrenes o, si més no, pel·lícules molt més actuals. “Tot dependrà de si ens entenem amb els costos”, recalca Gassó. Si es dona el cas, la distribuïdora cedirà la pel·lícula en format Blu-Ray en alta definició, per tal que es pugui projectar a la pantalla del Patronat.

Això també implica un augment dels costos. Per afrontar-lo, l’entitat ha apujat la quota als socis, que fins ara pagaven 30 euros anuals i ara en paguen 40. El cost de l’entrada també s’apuja lleument, tot i que “seguiran sent preus molt reduïts”, apunta Gassó. A partir del juny, els socis pagaran un euro per cada funció, mentre que als no-socis els en costarà 5. Entre les aportacions anuals dels associats i la recaptació en la venda d’entrades, l’associació confia “fer les paus” i poder afrontar les despeses que genera l’activitat.

Cinema cada diumenge i dos dijous al mes

A banda, Ramon Gassó ha explicat a aquest mitjà que la idea del grup 9,5mm és ampliar els dies de cinema a la ciutat. Fins ara, la sala del Patronat funcionava cada diumenge i el dijous de Cicle Gaudí. L’entitat, però, ja va provar de projectar pel·lícules dos dijous al mes durant una època, i va funcionar. Per això, la consolidació del projecte també anirà lligada a una ampliació de les hores de cinema: es tornarà a projectar un film cada diumenge (a excepció de dates excepcionals) i, a banda, dos dijous al mes.

L’augment de socis, clau

El projecte de 9,5mm Grup Internacional Cinematogràfic a Berga va començar l’abril del 2015. En un moment en què el Cine Catalunya va anunciar el seu tancament definitiu, l’entitat tenia la seu a Navàs i va votar el berguedà Ramon Gassó com a nou president. Gassó va acceptar el càrrec amb una condició: “Obrir-se a un nou projecte que portaria més socis: les projeccions al teatre Patronat”.

L’entitat, dedicada històricament a promoure el coneixement cultural del cinema amateur, va portar la seva seu a Berga a principis del 2015. En el moment que Gassó assumeix la presidència, el grup comptava amb 26 socis. Actualment, quatre anys després, supera els 300. En aquest temps, l’associació ha dinamitzat les projeccions cinematogràfiques a la ciutat i ha impulsat obres a l’espai en col·laboració amb la parròquia, que és la propietària del local. El resultat? Que actualment el Patronat és una sala amb el necessari per projectar-hi cinema.

I la història no acaba aquí. Ramon Gassó ha avançat que en les properes setmanes s’instal·larà un projector de DCP a la sala, la qual cosa suposarà l’obertura al mercat del cinema digital. Fins ara les pel·lícules es projectaven en format alta definició (HD) i ara es passaran a projectar en 2k. “Els espectadors notaran el canvi: les imatges duplicaran la seva resolució, la qual cosa suposa un avenç més que notable per la sala”, assegura Gassó. El cine revifa al Berguedà.