Residus

Els municipis del porta a porta demanen que els envasos, paper i cartró es posin en bosses o caixes dins els cubells

Els municipis del porta a porta demanen que els envasos, paper i cartró es posin en bosses o caixes dins els cubells

Primeres novetats sobre el porta a porta als municipis de l’Alt i el Baix Berguedà. Els encarregats de fer la recollida han detectat que dipositar els envasos, els papers i els cartrons “a granel” dins els cubells pot ser un problema a l’hora d’abocar-los dins el camió. Per això, demanen que es posi la fracció corresponent dins de bosses o recipients i, en la mesura del possible, dins el cubell.

Gironella ha difós a través de les xarxes una guia pràctica on explica com preparar el cubell de la recollida per evitar que alguns bujols quedin plens al final de la nit perquè els recollidors no els han pogut buidar. La guia ressalta que el cubell s’ha de treure sempre i demana que s’utilitzi una bossa de plàstic convencional per posar-hi els envasos.

Pel que fa al paper i cartró, la guia de Gironella demana que els residus es dipositin en una bossa de paper o en una caixa dins el cubell. Si, per mides, no és possible, cal fer-ne un paquet (amb bossa de paper o caixa) i posar-lo al costat del cubell al lloc de la recollida. Això sí: tant si el cubell s’utilitza com si no, s’ha de treure al carrer.

WhatsApp Image 2018-10-17 at 14.36.48

A Casserres, el principal grup de l’oposició, Tots Sumem per Casserres (PDeCAT), ha emès un comunicat on explica que “els agents informatius tenien instruccions d’explicar que el cartró anava plegat dins el recipient”. Ara bé, amb la recollida en marxa, els encarregats de buidar els cubells han rebut instruccions de recollir el cartró només quan sigui dins de caixes o bosses de paper reciclables.

El PDeCAT ha lamentat que “la comunicació entre els coordinadors/institucions i empresa de recollida no ha estat del tot bona” i considera que “seria bo” que el govern municipal (ERC) donés explicacions als casserrencs “com a institució que va apostar pel porta a porta”, malgrat que la iniciativa està encapçalada pel Consell Comarcal.

El mateix ha passat a Puig-reig. Aquesta nit passada s’ha recollit l’orgànica i els envasos. La gent ha deixat els envasos i plàstics directament dins el cubell perquè així ho havien indicat els informadors. Demà, dijous, toca treure el cartró i el paper i l’alcalde, Josep Maria Altarriba, vaticina que “serà una mica més complicat”: l’empresa de recollida també demana que s’empaquetin els residus en bosses de paper o caixes per facilitar la tasca. A més, Altarriba recorda que “és fàcil que algun paper voli, si no està empaquetat, i pot contenir informació personal”.

En declaracions a l’Aquí Berguedà, l’alcalde ha explicat que és normal que hi hagi aquestes indicacions durant els primers dies: “És un nou sistema i cal que tots ens hi acostumem. Tant per nosaltres com pels agents que recullen és un model nou i de ben segur que, amb el pas dels dies, anirem descobrint aspectes a polir”. Per tot plegat, Altarriba s’ha sumat al clam de la resta de batlles i ha demanat paciència i col·laboració als purreigencs.

Des de l’Alt Berguedà, l’alcalde de Guardiola, Josep Lara -que aquest mateix dimecres es preveu que passi a ser el nou president del Consell Comarcal del Berguedà-, ha emès un comunicat a través de les xarxes socials on felicita els guardiolencs i ha recordat que, gràcies al porta a porta, el Berguedà sortirà de la cua del reciclatge a Catalunya per passar a tenir “uns nivells òptims”. Lara ha afegit una fotografia on recorda el calendari setmanal de la recollida a Guardiola i l’horari d’inici, que seguirà sent diürn, malgrat les queixes que això ha generat en alguns veïns.

Captura de pantalla 2018-10-17 a les 18.00.58

El Berguedà, la comarca menys recicladora de la Catalunya central

El Berguedà és la comarca de la Catalunya central que menys recicla i la sisena de tot el país: només separa el 32,53% dels residus que llança. Segons dades de l’Agència Catalana de Residus del mes de juliol, de les 42 comarques del país, només el Baix Penedès, el Segrià, la Noguera, la Cerdanya i les Garrigues estan per darrere del Berguedà en percentatges de recollida selectiva.

Els mals resultats que any rere any protagonitza la comarca han empès el Consell Comarcal a impulsar el porta a porta en dotze municipis i la recollida selectiva en illetes als altres 19 pobles. Des d’aquest dilluns, el porta a porta ja funciona en 9 municipis i el 4 de novembre s’hi afegiran Berga, Avià i Vilada. Les illetes de la resta de municipis entraran en funcionament a finals d’any. El repte de la conselleria comarcal de Medi Ambient és majúscul: volen passar del 32,53% de recollida selectiva actual al 70%.

Berguedà Consell Comarcal del Berguedà Porta a porta

Estic amb tu

Comentaris

  • David

    Que tenim de comprar caixes o boses de cartro? No ho penso fer