L’adequació de la coberta i les façanes del Xalet del Catllaràs estarà enllestida en un any

Les obres de millora del Xalet del Catllaràs, a la Pobla de Lillet, finalment tiren endavant. Es tracta d’una de les actuacions del projecte de revalorització de les colònies i el patrimoni industrial del Berguedà, que a principis del 2017 va rebre gairebé un milió d’euros d’ajuts Feder. A banda de les obres al Xalet –un dels tresors que Antoni Gaudí va deixar al Berguedà-, el projecte comarcal també contemplava la rehabilitació de la Torre Nova de Cal Pons, les obres al teatre de Viladomiu Nou o la integració de la colònia de Cal Metre al nucli de Gironella, entre d’altres.

L’actuació al Xalet del Catllaràs serà possible gràcies a tres vies de finançament diferents. D’entrada, el fons Feder que suposa el 50% del cost, uns 283.500 euros. A banda, fa cosa d’un any, el Consell Comarcal va rebre una subvenció de 246.000 euros de la Generalitat per adequar el Xalet i potenciar l’Estació de Trail. D’aquest ajut, 183.157 euros van a parar a l’edifici dissenyat per Gaudí. La part restant sortirà de la Diputació de Barcelona, de manera que l’Ajuntament de la Pobla quedarà lliure de despeses.

L’obra hauria d’estar enllestida en menys d’un any. Preveu impermeabilitzar la coberta, rehabilitar les façanes i l’exterior, instal·lar energia fotovoltaica i condicionar la pista d’accés. A banda, les obres han de servir per fer visible l’edifici, complementar-lo i integrar-lo amb l’atractiu natural de la Serra del Catllaràs.

Les obres al Xalet i el ‘no’ d’ERC als pressupostos

El cas és que les obres al Xalet del Catllaràs fa mesos que porten debat als plens del Consell Comarcal. De fet, el principal grup de l’oposició, Esquerra Republicana (ERC), va votar en contra dels pressupostos del 2018 perquè va detectar que hi havia irregularitats relacionades amb el Xalet del Catllaràs.L’aleshores president de l’ens, David Font, va mostrar-se molt molest amb Esquerra per haver tret aquest tema el dia que s’aprovaven pressupostos.

En l’apartat d’inversions, es contemplava més d’un milió d’euros en ajudes als ajuntaments perquè poguessin començar les obres finançades amb fons FEDER. Des d’aleshores, el Consell Comarcal ha demanat diversos ajuts i subvencions i, tant el Xalet del Catllaràs com la resta d’obres del projecte de revalorització, pràcticament no hauran de tenir cap cofinançament per part dels ajuntaments.

El conseller portaveu d’Esquerra, Eduard Coronado, va explicar en el seu moment a l’Aquí Berguedà que considerava que hi havia hagut “un greuge” respecte la resta de municipis de la comarca. Afirmava que hi havia pobles que no havien fet propostes per incloure al projecte comarcal que va optar als Feder perquè no sabien que el Consell Comarcal podia assumir part del finançament. En el cas de la Pobla, el projecte contemplava un ajut de la Diputació que encara no estava assegurat, i el Consell Comarcal estava disposat a avançar els diners mentre aquest ajut no fos ferm.

El mateix Coronado va recordar, en el ple que aquest dimecres va aprovar la licitació de les obres, que l‘Ajuntament de la Pobla va cometre “una irresponsabilitat” al presentar el projecte del Xalet sense tenir els diners per afrontar-lo, si l’ajut de la Diputació no arribava. En la rèplica, l’alcalde poblatà, Vicenç Linares -que també és conseller comarcal de Turisme-, va assegurar que va rebre el compromís verbal de la Diputació.