Esquerra insisteix en convertir Berga en la capital de la cultura catalana i vol crear el Dia de la Diversitat

Un pla per gestionar l’aigua directament des de l’Ajuntament, la construcció de la històricament reivindicada estació d’autobusos, la creació del Dia de la Diversitat (per mostrar les diferents cultures que conviuen a la ciutat) i convertir Berga en la capital de la cultura catalana. Són algunes de les principals propostes del programa electoral d’Esquerra Republicana de Catalunya de Berga (Esquerra Berga).

El cap de llista, Ramon Camps, i el president local, Aleix Camprubí, van presentar el document als mitjans de comunicació aquest divendres. Camprubí va recalcar que el programa és “realista” i té en compte les necessitats que el partit ha detectat, sent un dels principals grups de l’oposició aquest darrer mandat.

L’alcaldable, Ramon Camps, va aprofundir en el programa, que es divideix en quatre grans eixos: l’atenció a les persones, la sostenibilitat, la cultura i la transparència i participació ciutadana.

Pel que fa a l’atenció a les persones, ERC promet treballar per a la cohesió social i dedica 10 pagines del seu programa a explicar mesures per a l’empoderament de les dones, la lluita contra el racisme i el foment de la diversitat cultural. En aquest apartat, destaca la idea de crear el Dia de la Diversitat, una jornada en la qual es farà una mostra de les diferents cultures que hi ha a Berga a través de difusió cultural, històrica, artística o gastronòmica.

Pel que fa a la sostenibilitat, Ramon Camps vol que Berga agafi d’exemple Avià i esdevingui un referent al país en iniciatives sostenibles. ERC vol incorporar les energies renovables en els equipaments municipals, vol elaborar un pla per a la gestió de l’aigua amb l’objectiu d’acabar-la gestionant directament des de l’Ajuntament i pretén estudiar bonificacions per a aquells ciutadans que apostin per instal·lacions eficients.

En aquest aspecte, els republicans també parlen de transport públic i de la històricament reivindicada estació d’autobusos. Volen construir-la d’una vegada per totes i la seva aposta és fer-la a la Rasa dels Molins. Amb tot, creuen que la decisió ha de passar per participació ciutadana.

Sobre cultura, Esquerra té entre cella i cella convertir Berga en la capital de la cultura catalana, una idea que ja portaven al programa de fa quatre anys. Fa uns mesos, els regidors republicans ja van presentar una moció per començar a treballar en una candidatura per ser la capital cultural catalana l’any 2021. El programa no passa per alt aquesta idea i hi dedica un apartat. Malgrat tot, no fixa cap any en concret, sinó que parla d’un objectiu “per a les properes edicions”. La capital cultural catalana és itinerant i s’escull anualment. A banda, el partit republicà considera que Berga hauria de treballar per ser reconeguda com la capital de la cultura tradicional i popular del país de per vida, de la mateixa manera que hi ha una capital castellera o una capital del vi.

I sobre transparència i participació, els republicans volen impulsar debats participatius per detectar les necessitats en la gestió d’equipaments, la mobilitat, l’acollida, la cultura, els esports… En aquest sentit, un dels primers objectius que tenen és redactar un pla estratègic per al barri vell, on la ciutadania hi digui la seva. A banda, preveu crear un consell amb actors cultura i un altre amb agents esportius.

ERC preveu una bateria d’actes en les properes dues setmanes. El seu candidat participarà en els tres debats que s’organitzen a la ciutat; han obert un local electoral al bell mig del carrer Major (can Moré), a l’alçada dels Quatre Cantons; faran l’acte central de campanya dimecres, dia 15, a la plaça Viladomat, a les 19.30h; plantaran paradeta a la plaça Sant Joan amb freqüència; i llançaran més espots de campanya.

Fes clic aquí per veure el programa sencer