Les obres al polígon d’Olvan es reprendran a finals del 2020

Les esperades obres al polígon d’Olvan es reprendran a finals del 2020 i la cinquantena de parcel·les per a naus industrials podrien estar enllestides el 2022. Aquesta és la voluntat del Govern de la Generalitat, segons ha anunciat aquesta setmana el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, al ple del Parlament.

D’entrada, l’Institut Català del Sol (Incasol) preveu invertir uns 200.000 euros del pressupost del 2020 a portar serveis a les parcel·les que ja estan habilitades. Tot plegat se sumarà als gairebé 6,5 milions d’euros que hi ha invertit en els darrers quinze anys i, a dos anys vista, la darrera inversió s’enfilarà fins als 1,8 milions d’euros per acabar superant els 8 milions d’inversió total. L’objectiu és que la cinquantena de parcel·les previstes en el pla inicial estiguin enllestides durant l’any 2022 per tal que les empreses puguin comprar-les i en puguin començar a treure rendiment.

La diputada del PSC al Parlament Marta Moreta va preguntar a Calvet per l’estat de les obres al polígon d’Olvan. Moreta va exigir el compromís del Govern a reactivar una actuació que “a hores d’ara ja és una urgència”. A més, la diputada socialista va apuntar que “el polígon d’Olvan ha de ser un pulmó industrial i un nexe d’unió entre el Berguedà i comarques veïnes com Osona i el Bages”.

En la resposta, Calvet va recordar que, en els darrers quinze anys, el país ha viscut “una profunda crisi econòmica que va paralitzar molts projectes, com el del polígon d’Olvan”. La crisi, va dir Calvet, ha canviat l’escenari radicalment: “No estem en una època en què puguem planificar i esperar darrere la taula que arribin empreses. Hem d’actuar en base a la demanda i tenir-ho tot a punt per respondre quan vinguin propostes concretes de les empreses”.

El conseller de Territori ha afegit que “l’hora d’actuar ha arribat” i, per això, el Govern preveu reactivar les obres durant el quart trimestre del 2020. En paral·lel, va esmentar Calvet, les negociacions per incorporar el Consell Comarcal al Consorci del Polígon d’Olvan segueixen el seu curs amb l’objectiu de desofegar l’Ajuntament d’Olvan, que actualment té el mateix pes en el Consorci que l’altre actor, l’Incasol, amb un pressupost molt més gran.