6 dels 36 residents contagiats a la residència Sant Bernabé han estat derivats a l’hospital

La situació a la residència Sant Bernabé de Berga és ara mateix al focus d’atenció de tota la comarca. S’hi han detectat 36 pacients positius i una desena de contagis entre el personal del centre. Aquest dilluns, l’Ajuntament ha explicat en roda de premsa que 6 residents han hagut de ser derivats a l’hospital aquests últims dies després de donar positiu i presentar símptomes importants de la malaltia.

L’alcaldessa, Montse Venturós, i el regidor d’Afers Socials, Ivan Sànchez, han insistit en llançar un missatge de responsabilitat. “L’atenció primària té molt clar que el que està passant en el sistema sanitari no és res més que un reflex del que passa a la societat. Incomplir les normes té conseqüències”, ha dit Sànchez. I ha recordat que, en poques setmanes, la mitjana d’edat dels positius ha pujat en picat, tal com ja alertava l’Aquí Berguedà a mitjans d’octubre.

A la residència, “la situació no és bona”, segons ha admès la pròpia alcaldessa, però s’ha pogut encaminar més ràpidament que els brots en residències de la comarca que hi va haver a la primavera. Per exemple, a les Germanetes, els resultats de les PCRs a tot el centre no es van tenir fins al cap d’un mes, i a la Sant Bernabé s’han pogut conèixer en tres dies.

Això fa que la sectorització que la residència ha fet en els últims dies sigui més segura. Hi ha una zona exclusiva per a residents contagiats, una zona gris per a persones amb símptomes o pendents de proves, i una tercera zona per a residents sans i negatius. En els últims dies, l’Ajuntament s’ha reunit amb representants de tot el sistema sanitari per afinar els protocols i, a dia d’avui, ja estan en funcionament.

L’alcaldessa desmenteix que hagi assumit la direcció de la residència

En les últimes hores ha circulat el rumor que l’alcaldessa, Montse Venturós, havia assumit la direcció de la residència davant l’absència de la fins ara directora. La segona part és certa, ja que la directora del centre està de baixa, però l’alcaldessa ha desmentit que sigui ella qui estigui assumint la direcció.

Segons ha dit, ara mateix qui està al capdavant de la residència són dues persones de la plantilla que assumeixen les tasques i responsabilitats de la fins ara directora. L’Ajuntament, això sí, gestiona la residència perquè -tot i el traspàs de l’hospital- el centre encara segueix penjant del patronat municipal. En aquest aspecte, Venturós ha recalcat la bona predisposició dels patrons (representants polítics de tots els colors, entre d’altres) en donar un cop de mà per afrontar la situació.