L’hospital de Berga té un 70% dels llits ocupats i assegura que els propers dies són clau per frenar l’onada

La contenció del coronavirus en els propers dies és clau per evitar la cancel·lació de nous serveis a l’hospital de Berga. De moment, el centre ja ha restringit gairebé totes les visites (només se’n permeten en comptades excepcions), però manté l’activitat a quiròfan al 100% i les consultes externes. Però això podria canviar en les properes setmanes, si el nombre d’ingressats segueix in crescendo. Això sí, tot i que a la primera onada va fer falta paralitzar tant les cirurgies com les consultes, la premissa per aquest segon episodi és que l’activitat a quiròfan serà l’últim que s’aturarà.

Ara mateix, el principal motiu d’optimisme a l’hospital és que el personal està esquivant el virus. Només hi ha dos professionals aïllats, i no són positius, sinó que estan confinats per haver estat en contacte amb portadors del virus. Al març, en poc més de dues setmanes, se’n van contagiar més d’una trentena.

La reestructuració de plantes, primera mesura

El personal és el gran maldecap de la direcció de l’hospital. No pas per si els treballadors es contagien -perquè el nombre de positius detectats és residual des del maig-, sinó perquè un augment de pacients a tractar pot provocar el retorn als torns de 12 hores. “Tot dependrà de com vagin els propers dies”, ha assegurat a l’Aquí Berguedà el director assistencial de l’hospital, Alejandro Del Canto.

Ara mateix hi ha 30 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19, segons les dades que el centre ha proporcionat aquest mateix divendres. Entre aquests, hi ha pacients que ja han donat positiu a la prova PCR i d’altres que presenten símptomes però estan pendents de saber els resultats. Els primers són tots a la quarta planta de l’hospital; els segons són a la tercera planta, que ha passat a ser la planta gris (de pacients pendents de la prova).

Aquest estiu la tercera planta havia tornat a ser per a cirurgies ambulatòries (pacients que passen per quiròfan però se’n van a casa en qüestió d’hores) i per l’hospital oncològic. Les cirurgies ambulatòries s’han traslladat a la primera planta i els pacients oncològics a la primera planta de l’edifici nou, que és on ja van ser durant tota la primera onada. La situació de l’hospital es mesura, a grans trets, per l’estat de la tercera i la quarta planta, és a dir, la de pacients pendents de la prova i la de positius. Totes dues tenen capacitat màxima per 34 llits (68, en total).

De moment, ni la tercera ni la quarta estan plenes. Ara mateix, el centre ronda el 70% d’ocupació. Si la quarta s’omple, el pla de resposta de l’hospital marca que es crearan dos circuïts a la planta 3 perquè la comparteixin pacients positius i pacients pendents de la prova. Si finalment aquesta tercera planta també queda plena, serà el moment d’habilitar els 19 llits de l’hospital de campanya que a la primera onada ja es van habilitar (tot i que no es van haver d’utilitzar) a l’edifici nou.

Com a la primavera, el principal objectiu del centre és evitar aquest hospital de campanya perquè posaria greus complicacions per cobrir tots els espais amb el personal necessari. De moment, val a dir que aquest escenari encara és a relativa distància, però podria apropar-se en els propers dies si la propagació del virus no s’estabilitza.

El doctor Del Canto ha explicat que, des de mitja setmana, el nombre de llits ocupats per pacients amb diagnòstic de Covid-19 s’ha estabilitzat. Això no vol dir que no hi hagi hagut ingressats. Més aviat el contrari: n’hi ha seguit havent, però la sort ha estat que s’han donat pràcticament les mateixes altes.

Un virus, de moment, menys agressiu que a la primavera

El que sí que noten professionals de l’hospital és que, generalment, els pacients responen bé al tractament contra el virus i poden acabar tornant a casa en pocs dies. “No soc epidemiòleg, però sembla que els tractaments cada vegada són millors i propicien respostes més favorables”, ha dit el director assistencial del centre, que nota que “de moment el virus no és tan agressiu com l’altra vegada”.

Prova d’això és que, fins ara, aquesta tardor l’hospital no ha hagut de derivar cap pacient greu a la Unitat de Cures Intensives d’Althaia, a Manresa. El nombre de defuncions també és lluny de les xifres de la primavera i, en general, la gravetat dels casos també ha baixat.

Visites comptades

Des de dissabte passat, les visites de familiars a pacients estan restringides, excepte en comptades ocasions. Només poden entrar a les habitacions -si el metge ho valida- els familiars de nens petits, persones en situació de dependència o pacients que s’estan morint. En aquest últim cas, fins i tot hi ha familiars que poden estar-hi les 24 hores del dia.

És un dels grans aprenentatges respecte aquella primera onada de primavera. “Ens va agafar a tots per sorpresa i sense temps a preparar protocols. Aquesta vegada sí que hem tingut temps per veure-ho venir i ja hem activat un pla de resposta”, explica Del Canto. Aquest pla va entrar en funcionament la setmana passada i fixa com actuarà l’hospital en cas que la situació es compliqui i quins protocols seguir per garantir la seguretat en aquestes visites puntuals.

X