L’Ajuntament de Berga, sense cap de recursos humans: cap dels aspirants no ha obtingut la plaça

La meitat no es van presentar a la prova, a uns altres els van tombar a la prova teòrica, uns altres van quedar descartats a la pràctica i l'aspirant que va arribar a l'última fase del procés va quedar descartat al psicotècnic.

Ple extraordinari de l'Ajuntament de Berga del 31 de juliol del 2023
Ple extraordinari de l'Ajuntament de Berga del 31 de juliol del 2023. Foto: Ajuntament de Berga

L’Ajuntament de Berga continua sense cap de recursos humans. Mig any després que la plaça quedés vacant, l’administració continua buscant la fórmula per ocupar-la. El concurs per nomenar el nou responsable de l’àrea s’ha declarat desert després que, de la desena de persones que s’hi van presentar, cap no aconseguís la plaça. La meitat no es van presentar a la prova, a uns altres els van tombar a la prova teòrica, uns altres van quedar descartats a la pràctica i l’aspirant que va arribar a l’última fase del procés va quedar descartat al psicotècnic.

Ara l’Ajuntament ha convocat de nou el concurs, amb les bases idèntiques a la primera convocatòria. El regidor de l’àrea, Isaac Santiago, ha explicat a l’Aquí Berguedà que el concurs no ha quedat desert perquè les bases fossin millorables. Per això les han presentat de nou tal com la primera vegada. El que sí que tenen previst és fer-ne més difusió per engrescar més aspirants i, fins i tot, per intentar que els aspirants que a la primera convocatòria no es van presentar als exàmens, aquesta vegada sí que ho facin.

Dues mans menys a l’àrea durant mig any

Santiago ha recalcat que, tot i l’absència d’un cap d’àrea, l’àrea de recursos humans de l’ajuntament ha seguit fent les seves tasques. De fet, ha defensat que les nòmines (la principal funció de l’àrea) s’han pogut anar pagant. Això sí, el departament té ara dues mans menys: hi ha quatre persones, en lloc de cinc, i com que qui falta és qui feia de cap, els membres de l’àrea han de consultar als tècnics la Diputació de Barcelona alguns aspectes abans de tirar-los endavant. Això fa una mica menys àgils els tràmits, però Santiago apunta que és “una situació temporal” que espera resoldre en els pròxims mesos.

Destitució o dimissió: el polèmic adeu de l’últim cap

El febrer passat, els últims dies de l’últim cap de recursos humans de l’Ajuntament no van ser precisament calmats. Un endarreriment de les nòmines de gener va provocar una reunió urgent del responsable amb el govern i l’aleshores regidor de l’àrea, Ramon Camps, va dir apuntar al cap com a responsable dels endarreriments. El mateix Camps va explicar als mitjans que el cap havia decidit deixar la feina després de dos endarreriments en les nòmines, però que igualment el govern tenia decidit obrir-li un expedient disciplinari.

Al cap d’uns dies, el cap de l’àrea va desmentir que deixés la feina per l’endarreriment, sinó perquè li n’havia sortit una altra a una administració diferent. El responsable del departament va dir que la renúncia no tenia res a veure amb les complicacions en el pagament de les nòmines ni amb una amenaça del govern d’obrir-li un expedient. De fet, això últim -l’avís- no es va produir en cap moment, segons el tècnic.

El treballador també va defensar que havia avisat de les seves intencions a finals d’estiu del 2022. I va assegurar que, si no havia deixat l’ajuntament abans, era per “no deixar a mitges la negociació sindical i les convocatòries dels processos d’estabilització del personal interí i temporal”, que van suposar el pas a personal fixe de 59 treballadors de la casa.

Sobre els endarreriments, l’antic cap de recursos humans va dir que havien estat “fruit d’incidències tècniques i de programes informàtics” que penjaven d’altres àrees. De fet, ell mateix va assenyalar que portava setmanes advertint als seus responsables que tot plegat podia alentir els pagaments i que s’arribaria amb molt poc marge d’actuació a finals de mes.

Tot aquest embolic va passar entre principis i mitjans de febrer. Al cap d’unes setmanes, l’Ajuntament va convocar el concurs va reemplaçar l’antic cap de l’àrea, però tots els aspirants han quedat a mig camí i, ara, sis mesos després, ha calgut tornar a la casella de sortida per tornar a provar de resoldre el problema.

X