Junts per Berga defensa el regidor Ferran Aymerich “sense cap matís” i nega que assetgés la interventora al ple

La interventora ha emès un informe on es queixa del "to amenaçador" amb el qual Aymerich s'hi va dirigir al ple del 26 d'octubre. S'ha creat una comissió tècnica a l'Ajuntament per esclarir els fets davant l'estupefacció de la part política.

Ferida oberta entre bona part del ple de Berga i la interventora municipal. La responsable tècnica ha emès un informe en què es queixa del “to amenaçador” amb el qual entén que el regidor Ferran Aymerich s’hi va dirigir al ple del 26 d’octubre i assegura que ha estat víctima d’assetjament. En el mateix informe, la interventora demana a l’alcalde que prengui mesures i activi el protocol. Els polítics, en canvi, no hi veuen assetjament i el grup d’Aymerich, Junts per Berga, ha sortit al pas aquest dimecres per trencar una llança a favor del seu regidor “sense cap matís”.

El portaveu de Junts, Ramon Caballé, ha dit en una atenció als mitjans de comunicació que el grup defensa “el contingut polític i la forma en què es va realitzar la intervenció” i reivindica que “tenim tot el dret a fiscalitzar i a demanar les explicacions que facin falta”.

En aquest sentit, el líder de Junts recorda que —com els polítics— els funcionaris també es deuen a la ciutadania: “Creiem que els més alts funcionaris de l’Ajuntament tenen unes remuneracions altes (en aquest cas de 91.400 euros) també hi són per assistir a l’oposició i per aguantar la pressió en casos com aquest, on el seu departament és el principal implicat. Aquí tots els que som a la plana política hem d’aguantar coses i, a vegades, els alts funcionaris també”.

Els quatre regidors de Junts per Berga a l’Ajuntament han comparegut en bloc per defensar Aymerich. M. CANTURRI

Tots els grups del ple han mostrat suport a Aymerich

Però la ferida va més enllà de Junts. El mateix Aymerich ha reconegut davant els mitjans de comunicació que representants de tots els colors de l’Ajuntament l’han escrit en privat per mostrar-li el seu suport. Ho han fet companys dels altres grups de l’oposició [PSC i BeGI], però també representants del govern [CUP i ERC].

Tal com demanava la interventora en l’informe, el govern ha activat el protocol per aquests casos. S’ha creat una comissió que analitzarà els fets i decidirà si l’acusació d’assetjament té recorregut o bé s’arxiva. Caballé—convençut que “no hi ha res més que una demanda d’assessorament abans d’una votació”— ha demanat que la comissió es pronunciï amb el màxim d’agilitat: “Ens agradaria tancar aquest tema de la forma més ràpida possible. Tanta altra feina tenim com per estar en segons quin tipus de debat que entenem que no porta enlloc”.

Els fets

La interventora diu en l’informe que Aymerich es dirigeix a ella “en un to amenaçador, deixant entendre una acusació objecte de delicte com és la falsificació de document públic”.

El tema de debat plenari era el pagament de les més de 200 factures que van quedar encallades a l’Ajuntament i que es van haver d’aprovar de cop per poder liquidar. Aymerich va demanar dues vegades a la interventora si les factures sortirien a la documentació que l’Ajuntament ha d’entregar al Ministeri d’Hisenda aquest trimestre. La interventora —segons diu en l’informe— ho va entendre com una acusació per part del regidor d’haver estat “amagant informació al Ministeri o falsificant-la”.

Aymerich, en canvi, reitera que l’única cosa que va fer és “una pregunta per cerciorar-me que en aquest informe del tercer trimestre hi hauria l’import de les factures no pagades”. I afegeix que, en aquest punt, era especialment important per als regidors estar-ne convençuts: “Als 17 regidors del ple se’ns traslladava una responsabilitat. La d’aprovar el pagament d’unes factures que no s’havien pogut liquidar per la via ordinària”.

La polèmica intervenció es pot recuperar en el vídeo del ple del 26 d’octubre. És al minut 30:27: