L’Ajuntament de Berga tornarà més d’un milió de deute aquest 2024, però demanarà nous crèdits per poder invertir

Col·locar el comptador del deute a zero ja no és una prioritat pel govern de la CUP i ERC, que recalquen que "la situació econòmica ha millorat" i hi ha "unes xifres prou òptimes per pensar com fem avançar la ciutat".

Part del govern, durant el ple de març a Berga. MARC CANTURRI

L’Ajuntament de Berga tornarà 1.106.866,05 euros aquest 2024 de deute. L’any ha començat amb un deute total que ronda els 5,4 milions d’euros, i està previst tancar l’any lleugerament per sota, però en uns nivells força similar als d’ara. Però com s’explica, si es preveu tornar més d’1,1 M? Doncs perquè l’equip de govern ha decidit demanar nous crèdits que ajudin a finançar les inversions.

És un cop de timó respecte a les polítiques dels últims anys: col·locar el comptador del deute a zero ja no és una prioritat —els números s’han fet, això sí, pensant en no augmentar-lo— perquè, segons el regidor d’Hisenda, Moisès Masanas, “la situació econòmica ha millorat molt” i “ja voldrien moltes administracions estar en els números que està l’Ajuntament de Berga”.

L’alcalde, Ivan Sànchez, hi ha afegit que, havent col·locat el gràfic del deute en “el punt més baix de tot el segle XXI”, ara l’Ajuntament es troba en “unes xifres prou òptimes per pensar com fem avançar la ciutat”. I conclou que “en aquesta legislatura el deute l’hauríem de deixar enrere”, que no vol dir retornar-lo tot, sinó col·locar el retorn del 100% dels crèdits uns esglaons per sota en l’escala de prioritats, sempre que això no suposi en cap anualitat demanar més diners dels que es retornen.

I així s’ha construït l’escenari del pressupost del 2024. L’Ajuntament preveu tornar 1.106.866,05 euros i també contempla demanar crèdits pel valor d’1.093.000 euros. El decalatge entre una xifra i l’altra és el que el govern calcula que reduirà de deute durant aquest any. La baixada, doncs, és mínima en comparació als darrers anys, tal com evidencia el gràfic de l’evolució des del 2002:

“Baixar la barra del 2024 volia dir renunciar a inversions que sí que farem”

El regidor d’Hisenda, Moisès Masanas, ha estat clar: “Continuar baixant la corba fins a zero condicionaria molt el funcionament de la ciutat, i no és l’objectiu. Hem de fer que la ciutat tingui els màxims serveis possibles i estem en un llindar en què és possible”. Masanas també ha destacat que tant des dels partits del govern (CUP i ERC) com des dels de l’oposició (Junts, PSC i BeGI) “s’ha fet un exercici de realisme, i tothom és molt conscient de la situació”.

El responsable de l’àrea financera també ha matisat que, aquest any, el govern ha provat de refinançar part del deute viu actual (tal com s’havia fet els últims anys) per reduir la part de diners que s’han de demanar en nous crèdits, però “no ha estat possible”. I en aquest escenari, no fer aquest canvi de mentalitat i “baixar la barra del 2024” —ha insistit— “volia dir renunciar a inversions que inversions que, ara, sí que podrem fer”.

Les principals inversions previstes pel 2024

El govern ha presentat el capítol d’inversions que s’aprovarà per aquest 2024. Destaca per sobre de la resta els 2,3 milions que es reserven per desencallar la urbanització dels Pedregals. A banda, s’invertiran 400.000 euros a la millora de seguretat al teatre, un projecte que es preveu executar a partir del maig, en un concurs que fa temps que intenta adjudicar-se. També hi ha 270.000 euros reservats per a millores a la xarxa d’aigua potable, 200.000 euros per a la transformació de la placeta de la Font del Ros, 133.000 euros per assegurar l’arribada d’aigua a Queralt i 90.000 euros per enderrocar l’edifici de Finques Ciutat, al carrer major.

Altres obres de menor quantitat que també recull la proposta de pressupost és la renovació de la gespa artificial del camp de futbol (45.000 euros, cada any, durant els pròxims quatre), la substitució de diferents elements del mobiliari de la residència Sant Bernabé i la millora de l’entorn (70.000 euros) o l’encàrrec del projecte de renovació de la plaça de Sant Pere (47.000 euros). Alguns d’aquests projectes s’han pactat amb Junts i BeGI, dos dels tres grups de l’oposició, que ja han anunciat que votaran a favor del pressupost.