Berga aprova un pressupost que aïlla el PSC i dona un vot de confiança amb condicions al govern de la CUP i ERC

Junts i BeGI voten a favor de la proposta del govern de la CUP i ERC, i el PSC resol la incògnita: ha votat en contra.

No hi ha hagut sorpreses: el pressupost per al 2024 de l’Ajuntament de Berga s’ha aprovat amb els vots a favor dels dos partits de govern (CUP i ERC) i també dels regidors de Junts i Berga Grup Independent (BeGI). L’única incògnita era el sentit de vot dels tres regidors del PSC i ells mateixos l’han resolt en una roda de premsa al local del partit, minuts abans de l’inici de la sessió: hi han votat en contra.

El regidor d’Hisenda, Moisès Masanas, ha presentat un pressupost que supera els 23,2 milions d’euros i que representa un increment que frega el 7% respecte al de l’any passat (21,8 M). Masanas també ha exposat el canvi d’estratègia en el retorn del deute: eixugar el deute al 100% ha deixat de ser una prioritat i, tot i que enguany es retornarà més d’1,1 M, també es demanarà més d’1 M en crèdits nous. Això sí, Masanas ha matisat que no es demanaran més diners dels que es retornaran per tal que, en cap concepte, s’incrementi el deute total, tal com ja havia explicat hores abans als mitjans.

Tot seguit, el regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, ha detallat els principals projectes d’inversió que incorpora el pressupost del 2024. El principal, el desencallament de la urbanització dels Pedregals (2,3 M), però també altres (la majoria, arrossegats de l’any passat) com la millora de la seguretat al teatre, les obres per garantir l’arribada d’aigua a Queralt, la transformació de la placeta de la Font del Ros, la instal·lació de noves plaques solars en edificis municipals, l’enderroc de Finques Ciutat o la renovació de la gespa al camp de futbol.

Junts confirma el vot a favor i posa en evidència la “reutilització” d’obres promeses altres anys

Des de Junts, el portaveu, Ramon Caballé, ha exposat que les 10 propostes que van posar sobre la taula fa mesos “venen de reunions prèvies amb el teixit associatiu de la ciutat” i responen a “la voluntat de fer avançar la ciutat per davant de tot”. Caballé ha confirmat el sí als pressupostos, després que el govern de la CUP i ERC hagi incorporat les seves 10 idees i ha avançat que “al setembre revisarem com anem a nivell d’execució” i ha confiat que “aquest cop sí, compleixin”.

A banda, el líder de Junts a la ciutat ha repassat, una per una, les inversions que el govern ha sotmès a aprovació i ha fet palès que la majoria s’arrosseguen d’exercicis anteriors. És el cas de l’arribada d’aigua a Queralt, la gespa del camp de futbol, el pla de muralles i portals, les inversions a les escoles públiques, l’enderroc de Finques Ciutat o la urbanització dels Pedregals.

També ha afegit que, en el pressupost, i a proposta seva, s’hi ha incorporat una partida per renovar la moqueta de les pistes de tenis de la ciutat. Una inversió que, més tard, el mateix alcalde ha confirmat, en torn de rèplica.

El PSC presumeix de ser “l’única alternativa a la CUP” i parla d’un “nou bloc de quatre partits”

El PSC ha justificat els vots contraris com “un sí a una altra manera de fer política” i de “no blanquejar l’actual”. El portaveu socialista a l’Ajuntament, Abel Garcia, ha assegurat que el ple de pressupostos ha creat “un nou bloc de quatre partits” i deixa el PSC com “l’única alternativa real a la CUP”.

Els socialistes també han recriminat que no han rebut cap resposta a unes propostes que han admès que eren “més aviat polítiques”. I ho eren -ha dit Garcia- perquè econòmicament “els pressupostos no són creïbles” perquè quan han demanat aspectes per poder valorar la viabilitat (com la residència o la neteja viària) no han obtingut resposta per part del govern. “No volíem diners, sinó canvis polítics en la manera de funcionar. I no ens han respost a res“, ha conclòs.

Garcia ha clamat per “una planificació estratègica del mandat”, per “una gestió rigorosa que eviti desgavells com les factures d’un dia per l’altra o l’execució de les obres a la ronda Moreta” i “una modificació de la relació de llocs de treball per generar una estructura adequada a les necessitats de l’Ajuntament”, entre altres aspectes. Tot plegat, ha conclòs, per evitar “titulars negatius cada quinze dies”: “Quan venen, els telèfons sí que funcionen per demanar unitat, però per aquest pressupost no”.

En el torn de rèplica, el regidor d’Hisenda, Moisès Masanas, ha admès que, amb el PSC, “ha costat una mica més” i ha assegurat que “ho hem de millorar”. Amb tot, Masanas ha apuntat que “no hi ha cap intenció de menysteniment” i ha recalcat que “tinc totes les aportacions que vau fer recollides i, en algun cas, fins i tot compartides”, obrint la porta a materialitzar-ne algunes, tot i que ara no hi hagi hagut acord pel sí socialista al pressupost.

BeGI clama per una planificació estratègica de la ciutat

Berga Grup Independent hi ha votat a favor, tal com havia anunciat fa uns dies. La portaveu, Judit Vinyes, ha insistit, això sí, que per a l’any 2025 els pressupostos es comencin a treballar abans i que es pugui iniciar l’any amb els comptes en vigor. Sobre les obres compromeses, Vinyes ha demanat que les millores a la residència Sant Bernabé siguin “la primera cosa a executar” i ha insistit que “tot i que el pressupost incorpora molts projectes clàssics, que no són nous, és el moment de desencallar-los d’una vegada”. La líder del grup també ha apuntat que s’ha previst “unes quantitats molt elevades” procedents de subvencions que encara no s’han atorgat i que també es contemplen ingressos procedents d’una taxa, la de clavegueram, que no s’està cobrant. Masanas ha contestat que la taxa de clavegueram és “un compromís personal” i que espera poder-la cobrar”, i ha matisat que s’ha previst que els atorgaran un 70% de les subvencions demanades, una quantitat que -entén- “és raonable”.

Per la seva banda, l’altre regidor de BeGI, Lluís Minoves, ha detallat els projectes que el grup ha aconseguit que s’incloguin en el pressupost. Entre ells hi ha la millora dels passos de vianants i les rotondes d’accés a la ciutat, la planificació de les zones esportives de la ciutat per incloure nous equipaments com més pistes de tenis, pistes de pàdel o de vòlei platja, així com la previsió d’ampliació d’El Tossalet. A banda, Minoves ha clamat per més planificació estratègica i perquè es comencin a impulsar modificacions del POUM. Sobre això últim, el regidor independent ha plantejat la idea de començar a treballar per fer la pista d’atletisme a la Valldan.