Gironella estrenarà enguany l’ascensor d’accés al nucli històric

L’ascensor d’accés al nucli històric de Gironella serà una realitat abans de l’agost d’aquest any 2015. Ho ha avançat aquest dimarts l’alcalde de la vila, David Font. La infraestructura, que connectarà la zona amb el nucli històric, entrarà en funcionament abans de la Festa Major d’enguany.

La posada en funcionament del nou ascensor hidràulic, amb capacitat per a 8 persones i que servirà per salvar 20 metres de desnivell entre la riba del Llobregat i la plaça de l’Ajuntament, tindrà un cost total de 114.500 euros dels que un 90% ja estan finançats. El projecte contempla tots els aspectes funcionals necessaris i també uns criteris paisatgístics d’integració en l’entorn, tenint en compte que es troba davant de la muralla i que és visible des de tots els punts de Gironella, fins i tot des de l’autovia.

La Diputació de Barcelona hi aportarà 49.000 euros, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat hi destinarà més de 56.000 euros mitjançant el programa Leader, i 7.000 euros provindran de l’Ajuntament de Gironella. La construcció del nou mitjà de transport no afectarà l’antiga muralla de Gironella, considerada un bé cultural d’interès nacional.

D’altra banda, els terrenys privats han estat cedits mitjançant un conveni, per la qual cosa no han suposat cap despesa econòmica pel consistori.

La iniciativa, que ara concreta terminis, ja va anunciar-se el passat mes d’octubre, moment en què el batlle David Font va explicar que els problemes d’accés a la part alta de la vila eren un obstacle a salvar. La difícil accessibilitat havia fet tancar, en els últims temps, comerços i establiments del nucli antic, una zona que s’hauria anat despoblant. És per a revitalitzar aquesta àrea de la vila que l’equip de govern de Gironella, de CiU, ha impulsat diferents mesures i fa temps que treballa per dinamitzar i revitalitzar el casc antic del municipi.

D’aquí la idea de fer un ascensor que permeti evitar els pronunciats pendents, i és que “hi ha un desnivell important que fa complicat que, sobretot persones grans, puguin accedir a peu d’una banda a l’altra de Gironella”, ja sigui a través del pont nou o del nou vell, segons ha detallat David Font.

L’alcalde de la vila, David Font, i el diputat delegat d’Infraestructures, Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, han presentat els darrers detalls del projecte aquest dimarts, conjuntament amb una segona iniciativa que suposa una nova millora d’accessibilitat a Gironella, i que estableix la construcció d’una vorera entre el barri de Cal Blau i el nucli urbà.

Amb les dues noves actuacions es compleix la voluntat de l’actual equip de govern, encapçalat per Font, per millorar l’accessibilitat de les persones grans i les que tenen mobilitat reduïda.

Projecte de vorera a Cal Blau

El segon projecte presentat aquesta tarda de dimarts és el de la vorera entre el barri de Cal Blau i el nucli urbà. Amb un cost final de 151.000 euros, la Diputació de Barcelona n’assumirà la totalitat; tal i com ha explicat Marc Castells. Actualment, 140 esglaons separen Cal Blau del centre urbà i amb aquesta nova actuació es posarà fi a la problemàtica “de transport, d’accessibilitat i de seguretat”, ha concretat David Font.

Cal tenir en compte que uns 750 vehicles circulen diàriament pel tram en què s’hi ubicarà la nova vorera, que comptarà amb totes les mesures necessàries, per garantir la seguretat viària de tots els habitants que hi passin diàriament.Tant Font com Castells, han destacat el compromís amb l’accessibilitat, la seguretat viària i la millora de la qualitat de vida pels veïns que suposen aquestes dues actuacions municipals.

Durant la presentació s’ha manifestat la intenció, a llarg termini, d’urbanitzar i fer peatonal la zona de Cal Metre.

FOTO: L’alcalde David Font i Marc Castells, de la Diputació de Barcelona, en la presentació dels dos projectes d’accessibilitat, aquest dimarts.

X