Tres desembres sense Premi a la Cultura a Berga

Aquest desembre tampoc hi haurà Premi a la Cultura a Berga. El reconeixement, que es donava a un personatge de la ciutat des del 1981, va deixar de concedir-se el desembre del 2015, el primer de la CUP al govern. Aleshores, la regidora de Cultura, Mònica Garcia, va afirmar en declaracions a aquest diari que calia “replantejar el premi” perquè, segons deia, havia quedat “obsolet”.

No hi havia cap proposta en ferm, però aquell any el reconeixement ja va quedar fora del programa de les festes de Santa Eulàlia, la festa major d’hivern de Berga. El premi tampoc es va concedir l’any passat, el 2016, i tampoc es donarà aquest desembre.

La regidora Garcia ho va confirmar aquest dilluns en la roda de premsa de presentació de les festes de Santa Eulàlia. Segons va dir, el consistori no descarta “en absolut” tornar a fer el reconeixement algun any. El que sí que queda clar és que no serà una cita marcada en el calendari a partir d’ara. “Es donarà quan creguem que hi ha una necessitat o un clam general perquè es concedeixi a algú en concret”, va assegurar.

El darrer reconeixement del Premi a la Cultura va ser l’any 2014 per a la música i poetessa Roser Casals. Abans l’havien rebut altres personalitats com Montserrat Minoves, Jordi Cussà, Joan Ferré, Dolors Santandreu, Josep Noguera, Quim Sala o Josep Maria Casals ‘Casalets’ (va ser el primer, l’any 1981). L’any 2013 el certamen va quedar desert, després que la persona que havia de ser reconeguda, Jaume Farguell, renunciés al premi per la polèmica que havia portat la decisió en el plenari.

X