La Cuina del Bolet creix i omple els menús de 18 restaurants del Berguedà aquesta tardor

Els bolets tornaran a ser protagonistes dels menús de molts restaurants del Berguedà aquesta tardor. La campanya La Cuina del Bolet fa 19 anys i s’acosta a xifres de la seva millor època, amb 18 restaurants adherits per aquesta tardor. Tots ells ompliran les seves cartes de gastronomia boletaire en una iniciativa que pretén potenciar el bolet com a producte típic de la comarca. La campanya comença aquest setembre i s’allargarà fins que la temporada ho permeti, és a dir, fins que es facin bolets.

El flamant nou president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall, ha presentat la campanya aquest matí al Museu d’Art del Bolet de Montmajor, al costat de l’alcaldessa del poble, Mar Monell, i el representant del gremi d’Hostaleria i Turisme del Berguedà Jordi Badia. Vall ha assegurat que la campanya “és un tot” i pretén “ajuntar totes les iniciatives de difusió del bolet per desestacionalitzar al màxim un producte que acostuma a tenir una època de l’any molt acotada”.

La Cuina del Bolet va néixer l’any 2001 i, des d’aleshores, s’ha mogut entre els 10 i 20 restaurants adherits. Després d’uns primers anys molt participats, on la xifra de restauradors s’acostava als 20, la campanya va patir un lleuger descens en participació, però enguany ha revifat. Jordi Badia ha explicat a la presentació que aquesta vegada s’ha optat per obrir-la a tots els restauradors de la comarca, també als que no formen part de l’associació d’Hostaleria i Turisme.

museu-bolet-montmajor+adb

Montmajor reivindica el bolet del Baix Berguedà

Montmajor es vol consolidar com la capital del bolet. Des de fa anys compta amb el Museu d’Art del Bolet, amb més de 500 bolets de ceràmica de 200 espècies diferents, fets per l’artista de Gargallà Josefina Vilajosana. “És una eina ideal per desestacionalitzar el bolet”, ha dit Lluís Vall. I és que l’eslògan del museu ja va en aquesta línia: “A Montmajor collim bolets amb la mirada tot l’any”.

L’alcaldessa del poble, Mar Monell, ha reivindicat la zona com a pol boletaire. Monell ha recordat que els focs del 94 van malmetre bona part dels boscos del Baix Berguedà però que, amb el temps, s’han anat recuperant i, avui en dia, s’hi poden trobar exemplars de tota mena. “Tothom sap que l’Alt Berguedà és ric en bolets, però aquí també se’n fan. No tenim un museu perquè sí”, ha dit l’alcaldessa.

El Museu del Bolet és únic a Europa. Està dividit en més d’una vintena de vitrines que expliquen les diferents famílies micològiques. Cada exemplar té la seva rèplica calcada i, amb l’ajuda de la llegenda, els visitants poden descobrir quin bolet és i si es pot menjar.

En els propers mesos, l’Ajuntament habilitarà la segona planta de l’edifici i té la intenció d’adequar-la perquè s’hi puguin fer tota mena de tallers relacionats amb el món del bolet. El projecte serà possible gràcies a una subvenció europea, inclosa dins el projecte de dinamització turística comarcal que lidera el Consell Comarcal del Berguedà.

museu-bolet-montmajor