L’Ajuntament de Berga demana a la restauració que faci “una carta als Reis” i fixa una reunió per divendres

Els restauradors que aquest dilluns al matí s’han mobilitzat a la plaça Sant Pere han aconseguit una reunió per aquest divendres vinent. Les dues persones que han entrat la carta a l’Ajuntament mentre un centenar esperaven a fora, vestits de negre, n’han sortit relativament satisfets.

Dins l’Ajuntament han parlat durant uns minuts amb l’alcaldessa, Montse Venturós, i la regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, que els han demanat que facin “una carta als Reis”, els la presentin i busquin maneres d’aconseguir allò que els negocis de la restauració demanen.

En declaracions a l’Aquí Berguedà, la regidora Rifà ha explicat que els restauradors volen ajudes directes i l’Ajuntament els ha dit que aquestes ajudes les hauria de donar administracions supramunicipals. Rifà també ha admès que “fa setmanes que em plantejo com ajudar la restauració”, però ha lamentat que “costa molt dinamitzar un sector que està tancat”.

Les queixes dels restauradors a la plaça anaven encarades als impostos. Demanen que l’Ajuntament faci marxa enrere, després d’haver aprovat l’increment de l’IBI un 10,8% de cara al 2021. També reclamen que se’ls estalviï la taxa per fer ús de les terrasses, i en aquest sentit l’Ajuntament ja hi està treballant i espera donar-hi el vistiplau al ple de desembre. I també es queixen de l’augment de la taxa de residus, tot i que el Consell també treballa en una subvenció per bonificar la taxa d’aquells establiments, autònoms o empreses que hagin hagut de tancar per la pandèmia o hagin patit restriccions.

A la plaça, els propietaris s’han vestit de negre. Alguns portaven cartells, creus negres o cartells. També hi havia persones que no són directament restauradors però tenen altres empreses que en depenen i que han vist caure notablement la seva facturació, des que els bars estan tancats. Després de llegir el manifest amb un megàfon, el centenar de persones presents a la plaça han fet 5 minuts de silenci sepulcral. I han conclòs: “Senyores i senyors, aquest és el silenci que des de fa setmanes tenim als nostres locals”.

Cada participant ha estat a la plaça a títol individual i s’han descrit en tot moment com “restauradors independents”.  Des de l’associació Hostaleria i Turisme, han explicat a l’Aquí Berguedà que, tot i no sumar-se a la mobilització d’aquest dilluns, des de fa setmanes treballen per obtenir bonificacions en el pagament d’impostos i per poder optar a ajuts directes, tal com el seu president, Jordi Badia, ja va explicar en el seu moment a l’Aquí Berguedà.

X