El Consell pressuposta més de 6 milions d’euros en inversions per aquest 2022

El govern comarcal preveu aprovar el pressupost d'enguany en un ple extraordinari, aquest dimarts. La partida d'inversions creix de 4,6 milions a 6,1, gràcies als 2,5 milions que arribaran per invertir en accions de promoció turística

El Consell Comarcal del Berguedà preveu invertir 6,1 milions d’euros en els 31 municipis del Berguedà durant aquest 2022. El capítol d’inversions ha crescut dels 4,6 milions de l’últim pressupost als 6,1, la qual cosa suposa un increment d’un 35%. El principal motiu són els 2,5 milions d’euros que l’ens comarcal ha aconseguit dels Plans de Sostenibilitat Turística del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme espanyol. Aquests diners serviran per desenvolupar 17 projectes de turisme actiu i esportiu al voltant del riu Llobregat i el pantà de la Baells, tal com ja s’ha explicat en altres ocasions.

El president del Consell, Josep Lara, i la consellera d’Hisenda, Anna Maria Serra, han explicat aquesta tarda alguns detalls del pressupost que es preveu aprovar aquest dimarts, 29 de març, en ple extraordinari. En total, el pressupost global del Consell s’enfila dels 21,2 als 21,8 milions d’euros.

Impuls turístic a tocar de l’aigua

Més d’un terç del capítol d’inversions són els diners que han arribat del ministeri espanyol per dinamitzar els entorns de la Baells i el Llobregat turísticament. Amb aquests diners, s’impulsaran propostes de turisme actiu i d’esport a tocar de l’aigua i, tot i que el Consell ho pressuposta aquest any, el mateix govern ja va apuntar en el seu moment que les accions no es desenvoluparan totes aquest any, sinó que és un projecte que s’anirà executant en els pròxims tres anys.

El projecte preveu crear nous serveis al voltant de la Via Blava del Llobregat, des d’un “ecoparc” per a activitats i lleure al pantà de la Baells fins a recorreguts per a bicicletes perquè la comarca sigui una destinació bike friendly. La proposta també contempla millorar la mobilitat, fer miradors al voltant del riu Llobregat, invertir al pantà de la Baells per aprofitar el seu potencial per a usos lúdics i esportius, adequar instal·lacions ja existents i oferir serveis. Es crearà un centre d’acollida per allotjar i atendre els esportistes i visitants, es dissenyarà una ruta de l’antic carrilet, s’ampliaran rutes del transport a la demanda i es millorarà l’eficiència energètica de les oficines de turisme i centres interpretatius perquè el Berguedà sigui un Destí Turístic Intel·ligent.

Els 300.000 euros per a la reactivació econòmica

El president Lara també ha destacat que el pressupost ja inclourà els 300.000 euros que la setmana passada va anunciar als alcaldes que destinaria al pla de reactivació econòmica. Inicialment, se’n preveia destinar només 100.000, però finalment el govern triplicarà la inversió per donar una primera empenta al pla estratègic. Aquesta ampliació de la partida ja ha estat validada pels serveis tècnics comarcals i passarà l’últim filtre demà, quan s’aprovi per ple.

El 2021 ja s’havien reservat 100.000 euros per invertir en les primeres accions del pla, però el temps es va menjar els tràmits i, a finals d’any, el govern comarcal va decidir aprofitar els diners per pagar accions de promoció econòmica que havia fet durant l’any. Ara Lara ha assegurat que els 300.000 euros que es reserven es posaran a disposició de la Taula de Reactivació Econòmica, on hi ha representants de tots els grups polítics i també de la patronal d’empresaris. “Tots els diners que s’executin hauran de ser validats en aquesta taula”, ha apuntat.

1,6 milions d’euros de fons europeus

El pressupost 2022 també preveu una inversió d’1,6 milions a través de les ajudes del programa Feder. Concretament, es destinaran a la creació d’una ruta del Cretaci per descobrir l’empremta juràssica del jaciment paleontològic de Fumanya (685.337 euros); al condicionament de la Ruta de l’Aigua a Gironella (107.255 euros) o a l’execució de la segona fase del projecte d’integració de Cal Metre a la trama urbana de Gironella (513.104 euros), entre d’altres.

Més diners que mai per arreglar camins

El Consell ha rebut, per sorpresa, molts més diners dels que esperava per arreglar camins. Fins ara hi havia una partida més o menys estable que anualment rondava els 250.000 euros i que venia directament de la Generalitat. Aquest any s’ha tornat a fer el tràmit, però el Govern ha decidit destinar-hi un import molt més gran: més de 600 euros.

En els últims anys el Consell ha establert una política de rotació per assignar els ajuts per arreglar camins. Cada any se’n beneficiaven municipis diferents. Per aquest any -ha apuntat Lara- hi havia 8 municipis pendents dels ajuts, però finalment podran ser més, gràcies a l’increment inesperat de la partida rebuda.

Les partides de serveis socials creixen més d’un 7%

El pressupost 2022 també creix en el capítol d’atenció a les persones com ha exposat la consellera d’Hisenda, Anna Maria Serra. Per exemple, les partides de serveis socials i promoció social creixen un 7,12% respecte als comptes del 2021. En total, el Consell Comarcal del Berguedà destinarà 2,5 milions d’euros (el passat exercici van ser 2,4) a donar suport a les famílies vulnerables, els serveis d’atenció i suport adreçats a les famílies com el Banc d’Ajudes tècniques, el nou model de gestió per la unificació del servei d’assistència domiciliària o les ajudes per lloguer d’habitatge jove, entre d’altres.
També creix 8,7% el capítol d’educació i se situa en els 1,6 milions d’euros.

Desencallar el nou sistema de recollida de residus als pobles petits

El pressupost 2022 preveu una partida de 350.000 euros per destinar a canviar el model de recollida selectiva a 19 dels 31 municipis del Berguedà. Es tracta d’aquells pobles on no es fa el sistema del porta a porta, implantat l’any 2018 a 12 de les poblacions amb més habitants de la comarca.

És provisional. El mateix Lara ha admès que estan pendents de la resolució de la subvenció que van demanar fa mesos a l’Agència de Residus de Catalunya. Confien que els donin pràcticament un milió d’euros que incrementarien els diners per culminar una implantació que els polítics prometen des que va començar el porta a porta en dotze municipis, fa gairebé tres anys i mig.

Els diners pressupostats per aquest any serviran per dissenyar i dimensionar les necessitats d’aquest municipis. I el Consell encara confia que seran a temps d’impulsar el canvi en el model de recollida de residus als pobles petits abans que acabi el mandat. Si ho aconsegueixen, els pobles que continuen llançant les escombraries amb el model convencional passaran a funcionar amb contenidors més grans, que funcionaran amb tecnologia i que demanaran la identificació de cada resident per saber qui recicla bé i qui no. L’objectiu està clar: que les dades de reciclatge dels municipis del porta a porta es repliquin a la resta de pobles de la comarca.

X