Museu de la Patum: l’Ajuntament demana 3 milions d’euros per fer-lo a l’Ateneu

Servirien per començar a executar la idea projectada fa més d'una dècada: convertir l'edifici de l'Ateneu en la Casa de la Patum i, a més, crear un nou accés a la plaça des de la ronda Moreta, amb escales i ascensor

Així hauria de ser el nou accés a la plaça de Sant Pere, per dins l'edifici de l'Ateneu, segons el projecte de fa una dècada. AJBERGA

L’Ajuntament de Berga recupera la idea de fer un museu de la Patum. El govern ha tret del calaix la remodelació de l’edifici de l’Ateneu per obrir un nou accés a la plaça de Sant Pere, a través d’unes escales que connectin amb la ronda Moreta i un ascensor. I, per primera vegada, qui mana té una via de finançament clara per executar-ho: han demanat un ajut pel valor de 3 milions d’euros i són optimistes amb les possibilitats d’aconseguir els diners.

Vint anys de projectes

El 2005 l’Ajuntament va deixar enllestit un projecte per crear un centre d’interpretació de la Patum entre la plaça de Sant Pere i la part nord de la Rasa dels Molins. Però l’obra era molt cara i, en temps de crisi, el següent govern va decidir encarregar-ne un altre de més barat, que se situava entre els 3 i els 3,5 MEUR. Aquest últim projecte és el que ara es vol recuperar i que pretén convertir els edificis de l’Ateneu i l’Escac en el Museu de la Patum i en una nova via per accedir a la plaça, amb escales i ascensor. De fet, fa cinc anys l’Ajuntament ja va comprar l’edifici de l’Escac (l’únic que encara era privat dels que hi ha entre les escales de la presó i les de la baixada de la Ribera) i el govern va definir el moviment com “un primer pas per desencallar la Casa de la Patum”.

Maqueta de l’edifici de l’Ateneu convertit en la Casa de la Patum i en un nou accés a la plaça des de la ronda Moreta. AJBERGA / ARXIU

Reunió Ajuntament de Berga-Ministeri de Cultura espanyol

L’Ajuntament confia, ara, que els diners arribaran. L’alcalde, Ivan Sánchez, ho ha deixat anar en diverses ocasions en les últimes setmanes. De fet, a finals de novembre, al final de l’acte de commemoració de la Patum com a Patrimoni Immaterial a la plaça de Sant Pere, Sánchez va explicar que el govern estava pendent d’un Next Generation que hauria de permetre reactivar la Casa de la Patum. I aquesta mateixa setmana Sánchez ha aprofitat la participació en la 3a Trobada de Gestors de Patrimoni Cultural Immaterial, a Talavera de la Reina (Toledo), per reunir-se amb el Ministeri de Cultura espanyol, a Madrid, per demanar-li la implicació en el projecte.

Ivan Sánchez, la tècnica de Patum, Marta Planas, i la tècnica de Comunicació, Maite Flores, han participat en una reunió al ministeri, de la qual han sortit “molt satisfets”, segons ha admès l’alcalde en declaracions a l’Aquí Berguedà. Sánchez ha avançat que el ministeri s’ha compromès a oferir assessorament a l’Ajuntament pel que fa a la projecció museística de la Patum, en cas que Berga rebi el Next Generation (l’atorgament de l’ajut depèn de la Generalitat). En la trobada, l’Ajuntament també ha demanat suport al Ministeri per impulsar una llei del foc que tingui en compte la singularitat de la Patum, tant pel que fa a la Patum infantil com pel que fa a l’emmagatzematge dels fuets.

Junts va demanar concórrer a la subvenció, l’any passat

Fa més d’un any, Junts per Berga va suggerir al govern que aprofités els ajuts Next Generation, els milions que arriben d’Europa per reactivar els projectes després de la pandèmia, per aconseguir els diners per al Museu de la Patum.

L’aleshores regidora de Patum, Roser Valverde, va assegurar que n’estaven al cas, però que no havien estat a temps de concórrer a la convocatòria del 2021. Aquest 2022 sí que s’hi han presentat i la resposta “està al caure”. L’actual govern ho veu com una oportunitat doble: per dignificar la comparseria i la manera com s’exposa la festa davant la societat, fora dels dies de Corpus, i també per crear una nova porta -més accessible- cap a la plaça de Sant Pere i el barri vell.