Instal·laran càmeres de vigilància al Pi de les Tres Branques

El Pi de les Tres Branques estarà vigilat amb càmeres. S’ha optat per aquesta mesura de prevenció per evitar nous atacs al Pi Vell i al Pi Jove. Tal com ha explicat l’alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, en declaracions a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà “tirem endavant aquesta reclamació que feia temps que fèiem, col·locar càmeres al Pla de Campllong”. L’Ajuntament de Castellar del Riu, la Generalitat, la Diputació, Mossos, Agents Rurals i l’Institut d’Estudis Catalans han acordat instal·lar videovigilància a la zona.

El primer pas serà l’elaboració d’un estudi per part de l’Institut d’Estudis Catalans per detallar el projecte, tenint en compte, ha destacat l’alcalde, que “hi ha dos pins que s’han de controlar, hi ha diferents accessos a la zona, s’hauran de col·locar màstils per les càmeres, i s’haurà d’anunciar que és una zona de videovigilància”.

Un projecte complexe i costós però necessari, “per això el tirarem endavant malgrat no tinguem encara cap subvenció concedida”. De fet, fins que no s’hagi elaborat el projecte desconeixen el cost que tindrà la instal·lació de càmeres i el seu manteniment. Tampoc no ha donat detalls de qui n’assumirà el cost.

Adrià Solé sí que té clar que es farà i espera que abans de l’estiu ja puguin estar col·locades les càmeres, i per tant el Pi de les Tres Branques es controli per videovigilància.

Mentre no es faci la instal·lació de càmeres, s’intensificaran les mesures preventives de dissuasió, com és la presència de Mossos per la zona.

Reparació del Pi Vell i el Pi Jove

Després dels atacs que van patir el Pi Vell i el Pi Jove el passat 29 de gener, quan van intentar serrar-los, es van iniciar treballs de reparació. La branca afectada del Pi Vell s’ha reforçat amb planxes d’acer inoxidable per evitar que es trenqui. Respecte l’actuació que s’ha de fer al Pi Jove, s’acabaran de decidir properament entre el tècnic de la Generalitat i l’empresa que va realitzar l’actuació d’emergència.

De 25 metres d’alçada, el Pi de les Tres Branques simbolitza la unitat dels Països Catalans: Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. Mossèn Jacint Verdaguer el va definir com el símbol dels Països Catalans.

L’Ajuntament de Castellar del Riu agraeix la bona predisposició de les institucions per salvaguardar aquests símbols nacionals.

 

FOTO: Treballs de reparació del Pi Vell, a principis de febrer/ AUTOR: Plataforma per a la protecció del Pi de les Tres Branques

 

X