La comparsa dels Plens ja té estatuts i nou cap de colla però de moment no revelen el seu nom

Ha calgut gairebé un any per posar sobre paper el funcionament de totes les comparses de la Patum. La redacció dels reglaments de règim intern de les colles ha estat un dels temes més complicats del 2017 per a l’àrea de Patum de l’Ajuntament de Berga: la majoria de colles han complert els terminis establerts a principis d’any però diversos imprevists al llarg de l’any han endarrerit la culminació del procés.

Entre aquests imprevists, destaca la impugnació dels acords presos a principis de febrer pel Patronat. Setmanes més tard que l’ens ordenés a totes les comparses la redacció dels estatuts, el Tabal, la Guita Grossa i els Plens van presentar un recurs per impugnar els acords, emparant-se a irregularitats en el procedimentEl recurs va tirar endavant, però la majoria de comparses ja s’havien posat a redactar els seus reglaments de règim intern i, a efectes pràctics, la impugnació no va tenir conseqüències importants.

Finalment, aquest desembre, en la darrera reunió del 2017 del Patronat de la Patum, es van ratificar els nous estatuts de la comparsa dels plens, l’única que encara no els havia exposat al Patronat. A banda, la colla va anunciar que ja ha triat el seu nou cap i, per tant, l’alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós –que havia assumit la direcció arran de la crisi interna de la comparsa-, deixa de ser-ne la cap accidental.

El nou cap de colla, però, no s’ha volgut donar a conèixer, de moment. Regidora i membres de la comparsa han confirmat a aquest diari que el nou cap es va anunciar a la reunió, però no han volgut revelar la seva identitat. Presumiblement la notícia serà oficial un cop acabada la reunió del Patronat del dia 12 de gener.

Sigui com sigui, en declaracions a l’Aquí Berguedà, la regidora de Patum, Mònica Garcia, ha celebrat “que hi hagi hagut un consens i que s’hagi pogut posar sobre paper els reglaments de les comparses”. A tall d’exemple, la regidora ha detallat que era “important” que quedés escrit el lloc del salt de dones d’una de les comparses i la passada on es produeix, entre molts altres detalls de la festa que, fins ara, no estaven documentats enlloc.

Reglaments públics de manera imminent

Ara, l’Ajuntament vol homogeneïtzar els reglaments. “Els donarem un format similar”, ha dit Garcia, que els presentarà al proper Patronat, el dia 12, per tal que les comparses els ratifiquin i decideixin quan es publicaran al web de la festa. Un cop s’hagin penjat, seran públics i, per tant, estaran a disposició de tothom qui els vulgui consultar.

X