Resum del 2017 al Berguedà: cada mes de l’any en 500 caràcters

L’arribada d’una cinquantena de refugiats a l’alberg de Berga va ser tot un repte per a l’inici del 2017 a Berga. Els refugiats van arribar a la capital berguedana a finals de desembre. El seu aterratge al Berguedà va generar un autèntic vendaval d’iniciatives per afavorir a la seva integració i adaptació al nou lloc de residència. Els refugiats estaven en estat de xoc: eren lluny de casa seva, fugien de la guerra i havien perdut amics i familiars en atacs terroristes.

Els primers mesos de l’any van demostrar que Berga podia ser una gran ciutat d’acollida. A banda, però, la comarca ha viscut un any mogut en tots els seus àmbits de l’actualitat.  L’Aquí Berguedà et resumeix cada mes de l’any en 500 caràcters.

Gener: Esclata la crisi a la comparsa dels plens

El conflicte dels plens de la Patum va esclatar amb les expulsions de tres membres per “traïció i sedició”. Dies més tard, la comparsa va nomenar els seus substituts. A banda, fora de la Patum, al gener va morir Montserrat Perayre, primera directora de l’Escola de Música de Berga. I en esports, el capità del Gironella, Ferran Sibila, va penjar les botes per marxar a la primera divisió sueca a fer de segon entrenador del GIF Sundsvall.

plens-patum

Febrer: Fèlix Pasquina, detingut

La Guàrdia Civil va detenir l’empresari berguedà Fèlix Pasquina en el marc de la investigació pel presumpte finançament irregular de l’antiga Convergència. Juntament amb 7 persones més, Pasquina va passar poc més de 24 hores a la comandància de Tarragona. També a Berga, el Patronat de la Patum va ordenar a totes les comparses de la Patum tornar a les plantilles del 2016, adaptar els seus reglaments i ratificar els caps de colla. A més, Albert Rumbo va dimitir com a gerent del Patronat.

16467147_10208291457059815_1672528722_n

Març: Una agressió a La General situa Berga en l’epicentre de la lluita contra l’homofòbia

Una agressió a una parella homosexual davant La General va convertir Berga en l’epicentre de la lluita contra l’homofòbia. El cas va fer ressonar el clam d’entitats d’arreu del país a la plaça de Sant Pere en suport a l’Andy i el Jorge. A banda, el jutge va arxivar la causa contra Montse Venturós i tres comparses de la Patum (Plens, Guita Grossa i Tabal) van demanar la impugnació dels acords presos pel Patronat el febrer.

ANDY-JORGE

Abril: El cartell nazi de Patum

Polèmica per ‘Diàleg’, un dels cinc finalistes del concurs de cartells de Patum. L’entorn de la comparsa dels Plens va exigir la seva retirada del concurs perquè interpretaven que els comparava amb els nazis. A banda, la torre de Suècia, de Berga, va perdre una part del seu barret. Des d’aleshores, el seu perímetre està rodejat amb tanques per seguretat. I a Puig-Reig, la colònia de Cal Pons va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

Concurs Cartell Patum 2017 Diàleg (Large)

Maig: Teti, absolt; Venturós, investigada de nou

Després de cinc anys d’acusacions i judicis, l’Audiència va decidir que Sergi Rodríguez ‘Teti’ no hauria d’entrar a la presó per la clatellada a l’exregidor de Berga, Joan Antoni López Noguera. La Fiscalia i López Noguera demanaven que ho fes, tot i complir els requisits per evitar-la. Per contra, l’Audiència va reobrir el cas contra Montse Venturós. I en esports, Xavi Caballol va finalitzar amb èxit la Titan Desert, malgrat fer-ho sense una cama.

teti-3

Juny: Debat d’alçada a les escoles de Berga

Els ajuntaments havien d’assumir el 25% del cost de les alces per a l’alumnat de primària. A Berga, però, la CUP considerava que les escoles concertades havien d’afrontar la despesa amb fons propis. Finalment, però, el clam de l’oposició per pagar les alces de tots els centres va ser definitiu. A banda, el Consell Comarcal va cessar la seva gerent, Carme Casas, davant les recomanacions d’Antifrau i la Diputació. I en esports, Franc Serra i Clàudia Sabata van ser proclamats millors esportistes de l’any a la 1a Nit de l’Esport berguedà d’Entre Rivals.

jordi-pujals-grafic-educacio-berga

Juliol: El museu dels dinosaures de Fumanya, per fi, obert

Han calgut 16 anys de lluita i esforços perquè el centre d’interpretació de Fumanya obri portes. Ho va fer a mitjans de juliol i des d’aleshores s’hi explica la vida a la zona fa 65 milions d’anys. Al juliol, els 31 pobles de la comarca també van acordar treballar per un nou sistema de recollida de residus en comú i adaptada a cada realitat municipal. I en el món casteller, els Castellers de Berga van descarregar el seu primer 4 de 8 de la història, en una diada memorable a la plaça de Sant Pere.

Centre Interpretació Fumanya

Agost: Acord pel canvi de gestió de l’hospital de Berga

El conseller Comín i l’alcaldessa Venturós van anunciar l’acord per canviar la gestió de l’hospital de Berga, que passarà a ser gestionat per la Generalitat a través d’una empresa pública. El pacte assegura el futur del centre i la viabilitat dels serveis que s’hi ofereixen. A l’agost també va començar la construcció del nou edifici del SI Serra de Noet. A banda, Borredà es va quedar sense l’únic caixer automàtic que hi havia al poble. Mesos després, el va recuperar.

Comín Venturós Hospital

Setembre: L’hereu de Catalunya és de la Valldan

Amb el referèndum a tocar, el Foment de les Tradicions Catalanes va proclamar Èric Parcerissa, de la Valldan, Hereu de Catalunya 2017. Mentrestant, a la comarca, els alcaldes havien de decidir si cedirien els locals per l’1-O. A banda, a Berga, el partit xenòfob i racista del vigatà Josep Anglada va anunciar que es presentarà a les eleccions municipals del 2019 a la capital berguedana.

Captura de pantalla 2017-12-29 a les 18.33.59

Octubre: La caserna de la Guàrdia Civil, rodejada amb tanques

Dies després del referèndum i amb un degoteig de mobilitzacions a la ciutat, la Guàrdia Civil de Berga va decidir rodejar la caserna amb tanques taronges. A Gironella, el primer gran supermercat del poble va obrir portes a principis de mes. A més, l’alcalde David Font va ordenar retirar els diners de Banc Sabadell després de saber que l’entitat bancària volia traslladar la seva seu fora de Catalunya. I a Avià, la mítica sala del Local Avianès atura les tardes de ball sense nova data d’obertura.

caserna-guardia-civil-rodejada

Novembre: Unió, cohesió i pau contra el racisme

El Berguedà va constituir un grup de lluita contra el feixisme i el racisme. Els impulsors volen crear un espai de trobada i intercanvi cultural per combatre les discriminacions. A banda, el local del PSC a Berga es va despertar a mig novembre amb una pintada que amenaça de mort els seus militants. Aquest novembre, a més, a Berga, van morir Josep Maria Casals ‘Casalets’ i Pòlit Miró. Casalets va estar molt implicat en les entitats culturals de la ciutat durant tota la vida, mentre que Pòlit Miró va ser el fundador de Soterrats i un músic de referència a la ciutat.

UCFRBergueda1

Desembre: Diners per cedir Coll de Pal a FGC

Bagà ha acordat aquest desembre cobrar un cànon anual per cedir la muntanya de Coll de Pal a FGC, els gestors de la Molina. A canvi s’acabaran les obres al telecadira i s’allargarà el telecabina fins a Tosa d’Alp. A Berga, el bar del pavelló ja té nous gestors i tornarà a obrir a principis d’any. En el món casteller, Ignasi Ballús i Xisco Bonet són els nous president i cap de colla dels Castellers de Berga. També en l’apartat cultural, la Berguedana de Jazz entre en un “període d’hibernació” per manca de recursos econòmics i humans.

esqui-molina