“Hi ha camagrocs a manta!”

S’han fet bolets tot l’estiu i això pot acabar sent un problema. En un any en què el Concurs de Boletaires de Puigventós s’ha passat a finals d’octubre per buscar grans cistells entre els aspirants, el Berguedà podria quedar sense bolets abans del previst si no baixen les temperatures i cau algun ruixat més en les properes setmanes. L’Aquí Berguedà ha parlat amb dos veterans del món boletaire, Alfred Prados i Aurora Guix. Tots dos han coincidit que és la millor temporada dels últims anys, però segueix fent falta un octubre fred i plujós per garantir la proliferació de bolets als boscos de la comarca.

Guix, guanyadora del concurs de boletaires de fa dos anys en categoria de llenegues, ha explicat que es fan ceps i rovellons des de Sant Joan, però també ha lamentat que els grans ruixats de l’estiu s’han produït en lluna nova i això fa que augmenti la presència de bolets corcats. La coneguda boletaire berguedana també ha assegurat que a hores d’ara el bolet ‘estrella’ als boscos de la comarca és el camagroc: “N’hi ha a manta!”.

auroraguix-llanegues-concursboletaire2016

Alfred Prados va guanyar el premi gran del concurs l’any 2015 i el 2016: el primer, amb un cistell de més de 48 quilos de rovellons; i el segon, amb un cistell de 43,6 quilos. Aquest any, diu, la temporada està sent bona i es podrien presentar els grans cistells que no hi va haver l’any passat. Però perquè això passi cal una baixada notable als termòmetres: “La temperatura ideal és entre 13 i 15 graus, i ara mateix estem arribant a l’octubre i rondem els 25”.

Prados també ha confirmat el bon moment del bolet als boscos de la comarca. L’any 2016, minuts després de guanyar el concurs de boletaires, va assegurar que la majoria de rovellons que omplien el seu cistell eren de fora de la comarca. “Són de zones properes, però de fora de la comarca”, deia. Aquest any, en canvi, les pluges han convertit el Berguedà en la comarca més rica de Catalunya a nivell de bolets: “Altres comarques tenen trossos concrets on se’n fan, però és que al Berguedà n’hi ha a tot arreu”.

Alerten de l’augment de boletaires “sense cultura”

Tant Guix com Prados han afirmat que cada cop hi ha més cues de bolet arrelades als boscos del Berguedà. “És un desastre pels nostres boscos. Els bolets s’han d’arrencar des de l’arrel i llavors, un cop arrencats, se’ls escapça la cua”, ha afirmat Prados. Si els boletaires no fan això i tallen la cua del bolet en lloc d’arrencar-la, “en aquell tros no hi creixen més bolets”, explica.