Les condicions per no pagar el túnel del Cadí seguiran intactes: “Pressionant podríem posar en perill el que tenim”

30 anys del túnel del Cadí. Imatge del peatge del Túnel del Cadí per la nit. Foto cedida per: Túnels Barcelona i Cadí

El habitants del Berguedà -com els de la Cerdanya i l’Alt Urgell– fa dotze anys que no paguen el túnel del Cadí. L’1 de gener del 2008 la Generalitat va augmentar el descompte del 50 al 100% per a les persones residents en totes tres comarques. Amb els anys, la gratuïtat també s’ha obert a nous col·lectius, que inicialment es limitava a treballadors, autònoms i estudiants, i al 2014 es va obrir també a mestresses de casa, vidus i vídues. Però el sistema “cada cop és més difícil d’encaixar dins la llei”, assegura el conseller comarcal de Mobilitat, Abel Garcia, en declaracions a l’Aquí Berguedà.

El conseller comarcal constata que “el descompte per raó de lloc de residència és cada cop més difícil d’aplicar” perquè assegura que és discriminatori. Per això, i malgrat ser conscient que “el Berguedà té barreres en matèria de mobilitat per totes bandes (peatges i carreteres impracticables)”, el conseller creu que “pressionant per millorar les condicions del túnel del Cadí podríem posar en perill la gratuïtat que ja tenim”. Tant ERC com la CUP fa anys que retreuen al govern comarcal que la gratuïtat s’oblida de col·lectius, però el conseller ha deixat clar que “les condicions actuals són les millors que podem tenir”.

L’accés a Barcelona per Manresa: hora de prioritzar

La mobilitat va ser una de les protagonistes del ple ordinari del Consell Comarcal d’aquest dimarts. El conseller de l’oposició Antoni Chueca (CUP) va retreure al govern no haver estat prou incisiu en un altre front obert: el peatge de l’autopista Manresa-Terrassa. Des d’aquest setembre, el preu del peatge de dilluns a divendres és el mateix que en caps de setmana i festius (8,01€), excepte si es paga amb Teletac o l’aplicació mòbil Satelise.

La C-16 és la carretera més cara de l’Estat, tal com va informar en el seu moment l’Aquí Berguedà, i de moment l’alternativa és una C-55 encara en fase de desenvolupament. El conseller Garcia ha parlat en les últimes setmanes amb el Consorci Viari de la Catalunya central per explorar solucions i n’ha tret una conclusió: “O s’inverteix en la C-55 o s’aposta pel descompte a la C-16, posant-hi diners que aniran a parar a l’empresa privada”. En aquest escenari, el conseller creu que “la Generalitat ha de posar les dues possibilitats en una balança i veure quina li surt més a compte”.

X