Menys ‘micros’ i més pobles

Un empresari que no depèn d’ell mateix és una empresa que penja d’un fil. I al Berguedà -i en qualsevol comarca de muntanya- el fil fa massa setmanes que amenaça amb trencar-se. La majoria de negocis dels micropobles estan condemnats a mantenir la persiana abaixada, com a mínim fins la segona setmana de febrer. I per més que cada vegada siguin més els territoris que es queixen de la incoherència de les restriccions, el Govern segueix mirant cap a un altre cantó.

El Procicat ha prorrogat les restriccions actuals fins el 7 de febrer. El problema no és arribar als serveis essencials (perquè la mobilitat està justificada), sinó que per a alguns negocis rebre clients de fora del poble és tan essencial per sobreviure com ho és tenir la nevera plena per a qualsevol veí. I això s’ha explicat per activa i per passiva. El propi conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va reconèixer dilluns que tots els consellers del Govern han rebut la queixa “per totes bandes”, però no n’hi ha hagut prou.

Barcelona seguirà tenint restaurants de 60 metres quadrats oberts a cada cantonada, mentre als micropobles l’hostaleria seguirà tenint masies tancades perquè obrir-les per 50 empadronats no els surt a compte i el Govern els segueix considerant el principal focus de transmissió. I el pitjor és que el missatge que es projecta a Barcelona és el contrari: l’alcaldessa, Ada Colau, reconeix que no es pot tractar igual la seva ciutat que un micropoble, però no perquè calgui considerar el poble una excepció, sinó perquè els barcelonins han de poder moure’s per tota l’àrea metropolitana per no aglomerar-se.

I quan tot això passi (o com a mínim quan arribi la calor i els contagis baixin) tornarem a passar un estiu amb els aeroports sota mínims i on les escapades per dins de Catalunya seran la principal alternativa. I aleshores molts empadronats en ‘territori Colau’ voldran pujar a la muntanya. I potser aleshores l’únic que hi trobaran serà una UCI econòmica en plena natura.

L’última idea per fer pressió al Govern és que els càrrecs electes dels pobles del Pirineu baixaran a Barcelona divendres que ve, dia 29. El president del Consell Comarcal del Berguedà ja ha dit que hi serà. Es plantaran a la plaça de Sant Jaume per reclamar que Salut i Interior els rebin i els donin “respostes argumentades” que justifiquin el seu tancament local. Suposo que tots els alcaldes baixaran a la ciutat comtal amb certificat d’autoresponsabilitat perquè el confinament seguirà plantant una barrera, més moral que policial, a la sortida de cada poble.

Altes sí, ingressos també

En clau de salut, la situació no és bona i fa massa setmanes que dura. Ho pronostiquen tots els experts: el problema no és que hi hagi grans repunts de contagis, sinó que el ritme de propagació és constant i es dilata en el temps. Des d’abans de Nadal que el nombre de nous ingressats setmanals a l’hospital de Berga supera la desena. La gran sort és que també s’estan donant moltes altes cada setmana, i això estabilitza el nombre de llits ocupats i evita que s’avanci cap al col·lapse hospitalari. Ara mateix hi ha onze llits ocupats per persones amb Covid-19 al Sant Bernabé.

Mentrestant, no hi ha notícies de la gestió de la residència Sant Bernabé i s’acosta el 31 de gener. Sobre la taula, diversos punts de xoc: la residència, per si sola i sense una injecció de diners per part de l’Ajuntament, no és viable; l’estructura que necessita per caminar la pot posar una empresa com Sumar (que és la que ha sonat aquestes setmanes), però, a priori, encomanar-li el servei hauria d’anar lligat a un concurs que no s’ha convocat.

Dilluns, a l’habitual compareixença de l’alcaldessa i el regidor de Drets Socials per fer balanç de la situació sanitària, hi hauria d’haver alguna dada més, tenint en compte que només quedarà una setmana per la fi de la pròrroga que fa possible que l’hospital segueixi acompanyant la residència.

La deixalleria mòbil arriba a Berga… al cap de dos anys

En política, el ple del Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat les bases del concurs per a la gestió de les deixalleries fixes i mòbils de la comarca, així com també la recollida de voluminosos. S’adreçarà a Centres Especials de Treball (CET) per donar feina als més vulnerables. I, a grans trets, servirà per disposar de més hores de deixalleries fixes obertes: les de Berga, Puig-reig i Guardiola també obriran a les tardes.

A banda, la nova gestió portarà la deixalleria mòbil per primera vegada a la capital de la comarca. Berga ha viscut els seus primers dos anys de porta a porta sense el servei, malgrat que es va prometre des d’un primer moment i, fins i tot, sortia als primers calendaris del porta a porta que es van fer, el 2019.

Durant mesos, el Consell va al·legar que no podia ordenar la recollida de voluminosos a Berga perquè l’Ajuntament ja la tenia encarregada. Recentment, totes dues administracions han arribat a un acord perquè el Consell pagui les factures que fins ara assumia l’Ajuntament amb el compromís que algun dia el Consell desplegués el servei promès.

Això pel que fa a voluminosos. Però la deixalleria mòbil és una altra història. El Consell no ha disposat mai de les eines ni ha reservat mai els diners per poder oferir una deixalleria mòbil a Berga. El nou concurs hi posa remei, però ha calgut una trentena de mesos per trobar el camí.

Al mateix ple on es van aprovar les bases del concurs, el Consell va acordar assumir la gestió de la depuradora d’Avià. Després de gairebé 20 anys de tràmits, l’EDAR s’estrenarà en les properes setmanes. És, sens dubte, un dels projectes d’aquest segle a la comarca que més entrebancs ha trobat en el camí, però finalment servirà perquè Avià deixi de ser l’únic municipi de Catalunya amb més de 2.000 habitants i sense depuradora. Primera gran notícia del 2021 (esperem).

X