Crisi a El Tossalet: destituïda tota la direcció del centre

La Federació Catalana de Natació ha rescindit, de manera sobtada, el contracte que tenia amb l'empresa que feia la gestió esportiva de l'equipament per les "fortes pèrdues" econòmiques

Nova barana a la piscina del centre esportiu municipal El Tossalet, de Berga, instal·lada per l'Ajuntament
Nova barana a la piscina del centre esportiu municipal El Tossalet, de Berga, instal·lada per l'Ajuntament

La Federació Catalana de Natació, concessionària del centre esportiu municipal El Tossalet de Berga, ha rescindit el contracte que tenia amb l’empresa Alter Sport Gim, que feia la gestió esportiva de l’equipament. Ho va fer, sense previ avís, dijous a primera hora del matí.

Segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà, el moviment —executat per la gerència de la Federació— ha implicat l’acomiadament de les persones que dirigien el dia a dia del complex esportiu. Es tracta d’Albert Navarrete, director general; Sandra Tristante, directora del centre, i Joan Tuson, director de serveis esportius. Tots tres es van incorporar al projecte d’El Tossalet l’any 2018, després de l’acord que va signar la federació amb Alter Sport Gim, el gimnàs que regentaven a Berga.

La federació diu que la rescissió és per motius econòmics

La Federació Catalana de Natació ha emès un comunicat on relata que “El Tossalet pateix fortes pèrdues, que assumeix la FCN”, i hi afegeix que, “davant d’aquesta situació preocupant, i amb l’objectiu de capgirar la situació econòmica, la federació va contractar l’any 2018 l’empresa Alter Sport perquè es fes càrrec de la direcció del centre esportiu”. Cinc anys després —conclouen— han decidit rescindir el contracte amb Alter Sport.

La federació també matisa que El Tossalet “segueix funcionant amb normalitat” i expressa la seva “plena confiança en l’equip actual de professionals que estan al capdavant de l’equipament esportiu”.

En aquesta mateixa línia, també s’ha pronunciat l’Ajuntament de Berga, el titular de les instal·lació. El mateix dijous fonts del govern preguntades per l’Aquí Berguedà preferien quedar-se’n al marge i defensaven que era una decisió presa per la Federació. Aquest divendres, però, l’Ajuntament ha llançat un breu comunicat en què confirma la rescissió del contracte per part de la Federació i garanteix que “el servei es continuarà prestant sense afectacions”.

De moment, no hi ha posicionaments públics de la fins ara direcció del centre. Ara estudia com afrontar una decisió que ha agafat per sorpresa a tothom.

Fa cinc anys va estar a punt de tancar

Abans de l’entrada d’Alter Sport Gim, la Federació Catalana de Natació va amenaçar amb un ERO i amb tancar les instal·lacions pel deute que arrossegava. La gestora de l’equipament va arribar a negociar amb Berga Resort, però l’Ajuntament va frenar l’acord fins a dues vegades.

Finalment, la federació es va avenir amb la cooperativa Alter Sport Gim, que operava amb dos locals a la Font del Ros i que ja s’havia postulat per gestionar el centre tres anys abans. El 2018, Alter Sport va tancar els dos centres que tenia i va assumir la gestió d’El Tossalet, tot i que no va ser tècnicament una subcontractació, sinó un acord per gestionar el màrqueting i les activitats. Finalment, Albert Navarrete en va assumir la direcció, però les factures als clients han seguit a nom de la federació, i l’Ajuntament despatxava fins la setmana passada amb el seu gerent.

Reunions amb l’Ajuntament

El regidor d’Esports, Guillem Canal, ho va explicar dijous passat al ple municipal: “Ens reunim, si no cada setmana, cada quinze dies tant amb la direcció actual a Berga com amb la gerència, que puja de Barcelona”.

Responent a una pregunta de Junts sobre l’augment de quotes per al 2024, Canal va explicar que l’Ajuntament està negociant amb la federació fer millores a les instal·lacions en els pròxims mesos, tot i que no va precisar quines. “Hi ha qüestions que estan pendents i que tenim sobre la taula, que estem mirant que puguin entrar als pressupostos [de l’Ajuntament de Berga] del 2024“.

L’última obra que hi ha pagat l’Ajuntament és la instal·lació d’una barana a la graderia, que va costar 19.700 euros.

Des de l’última crisi, el 2018, l’Ajuntament ha ajudat la federació en les despeses del centre esportiu municipal. Per exemple, va pagar durant dos anys la caldera de biomassa que escalfa El Tossalet.

Incendi a la sala de fitness

L’últim gran problema que ha tingut El Tossalet va ser l’incendi de la sala de fitness, el novembre passat, que va obligar a tancar el centre. Va quedar afectada la instal·lació elèctrica, que s’estava canviant, i també els desguassos i les canonades.

Mesos abans, l’Ajuntament va aprovar el reglament d’ús del centre, que fixa entre d’altres coses les modalitats de tarifes i les obligacions de comportament que han de tenir els usuaris.