Aquest és el futur del Mercat Muncipal de Berga i la plaça de les Cols

Patum de les andròmines, a la plaça de les Cols de Berga

Els grups polítics de l’Ajuntament de Berga comencen a buscar un acord per dissenyar el futur del Mercat Municipal, la plaça de les Cols i el local del Cinema Catalunya, actualment a mans dels Castellers de Berga.

El ple municipal va acordar la setmana passada retirar els 100.000 euros que hi havia previstos als pressupostos del 2023 per fer les obres que la CUP i ERC havien imaginat a la plaça amb la intenció de trobar un consens amb la resta de formacions polítiques. Els dos grups que donen suport a Ivan Sànchez necessitaran que almenys un altre partit s’afegeixi al projecte per poder aprovar-lo al ple.

El govern n’és conscient i el regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, va admetre que precisament per això ha decidit posposar la inversió: “Estem en un govern en minoria, i el projecte per la plaça de les Cols i el Mercat Municipal és evident que serà molt més gran, tindrà molta més envergadura, i necessitarà molt més que aquests 100.000 euros que havíem previst”.

El cap de l’oposició, Ramon Caballé (Junts), li va respondre que ja hi ha unes bases compartides que “generen consens” i que la intervenció ha de ser una “actuació prioritària” que s’ha d’afrontar amb “urgència”.

El consens: L’edifici i els garatges del carrer Balç

Edifici i garatges del carrer del Balç, que seran habitatges públics, vistos des de la plaça de les Cols

El principal consens entre els grups polítics és sobre l’edifici del carrer del Balç que un propietari privat va donar a l’Ajuntament de Berga, i que està previst que es converteixi en quatre pisos de lloguer social. Just al davant, hi ha dos garatges que s’enderrocaran per eixamplar la plaça.

Tots els grups veuen clar que s’han de fer habitatge públic a la ciutat, però aquí el problema són els diners: cal rehabilitar l’edifici de forma integral, perquè es troba en molt mal estat de conservació. Per això, ja fa cinc anys que el projecte està encallat.

L’embolic: L’edifici del cine Catalunya

Des del 2016, l’antic Cine Catalunya és el local d’assaig dels Castellers de Berga. Però els castellers sempre han volgut que fos alguna cosa més: tot un centre cultural per dinamitzar el barri vell. Dos anys després, pel Corpus del 2018, els Mossos d’Esquadra van obrir un expedient sancionador contra els castellers per fer-hi concerts sense permís. La multa es va quedar en un advertiment, però va servir per constatar que cal modificar la qualificació urbanística del local perquè pugui funcionar a ple rendiment.

L’Ajuntament adverteix que és un tema complex i que requerirà temps. Però, durant el debat electoral de l’Aquí Berguedà, que es va celebrar precisament al Cine Catalunya, tots els candidats es van comprometre a modificar el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal per treure les cotilles als castellers i donar empara a qualsevol activitat cultural que s’hi realitzi. Sànchez (CUP) va anar més enllà i va prometre diners i ajuda tècnica perquè els Castellers de Berga puguin comprar l’edifici.

El xoc: El futur del Mercat Municipal

Mercat Municipal de Berga

La gran patata calenta és el Mercat Municipal. El govern de Montse Venturós va prometre reformar-lo, però va acabar admetent el “fracàs, i la CUP ara té una altra idea, que comparteix amb Junts: convertir-lo en un aparcament.

El programa electoral de la CUP diu, en concret, que podria ser “l’espai d’accés” que necessita “l’eix comercial del carrer Major”. Junts ja va insistir en la idea l’any passat, animant l’Ajuntament a demanar diners per materialitzar-la als fons Next Generation.

Un cop fet l’aparcament, la CUP creu que les parades que hi queden es podrien traslladar als locals comercials que donen a la plaça de les Cols, i així tindrien un accés directe al carrer. Junts, en canvi, vol fer allà un espai de cotreball, que la CUP pensa que s’hauria de situar als baixos, a la ronda Moreta.

Berga Grup Independent també veu bé que la planta baixa de l’edifici mantingui les 30 places de pàrquing que ja té, però creu que la resta es podria aprofitar per fer-hi un local per a joves. Al primer pis, on ara hi ha les parades, hi imagina un espai polivalent per fer-hi fires i activitats culturals.

ERC no s’oposa a la idea del pàrquing, però diu que cal “un procés intens de valoració de què fem amb el Mercat Municipal”, i el PSC creu que la decisió s’ha d’emmarcar en un pla d’equipaments de la ciutat.

X