Política

Presenten 68 llistes electorals al Berguedà: ERC serà en 25 dels 31 municipis i Junts per Catalunya, en 18

Presenten 68 llistes electorals al Berguedà: ERC serà en 25 dels 31 municipis i Junts per Catalunya, en 18

Al Berguedà s’han presentat 68 llistes per a les eleccions municipals del 26 de maig. Esquerra Republicana de Catalunya és el partit amb més presència en els comicis: serà en 25 dels 31 municipis de la comarca. La xifra és rècord en la història del partit. Junts per Catalunya serà en 18 dels 31 municipis i és el segon partit en nombre de llistes presentades. Per darrere hi ha 9 agrupacions d’electors; el PSC, amb 8; la CUP, amb 4; el PP, amb 2; i En Comú Podem i C’s, amb 1.

Fa quatre anys, el 2015, es van presentar 91 llistes en tota la comarca. Per què hi ha 23 llistes menys? D’entrada, perquè el Partit Popular ha evitat les “llistes fantasma” i només concorrerà en dos municipis, Berga i Gironella. El 2015 el PP es va presentar en 23 pobles, només per darrere de Convergència i Unió, que es va presentar a 25.

Aquesta vegada CiU no concorre com a tal a les eleccions. En quatre anys el partit ha viscut una crisi interna que ha acabat amb la fundació del PDeCAT i Demòcrates de Catalunya, que es presenten sota les sigles de Junts per Catalunya. Amb tot, les 25 llistes de CiU de l’any 2015 s’han convertit en les 18 de Junts per Catalunya, quatre anys després.

La nova fórmula dels antics convergents perd representació en pobles com Avià, Bagà, Casserres o Olvan, però manté feus com Gironella, Guardiola de Berguedà o la Pobla de Lillet. A banda, Junts per Catalunya intentarà tornar al poder a Berga i Puig-reig, on en aquest darrer mandat la CUP i ERC han aconseguit trencar amb etapes hegemòniques de govern convergent.

En canvi, Esquerra Republicana de Catalunya passa de 19 a 25 llistes electorals a tota la comarca. La xifra és rècord en la història del partit, que ha mantingut candidatures en els municipis grans (Berga, Gironella, Puig-reig, Bagà, Avià…) i n’ha sumat de noves a Gósol, Vallcebre, Borredà o Castellar del Riu, entre d’altres. Els republicans venen de governar a Puig-reig i Casserres com a grans feus.

El Partit Socialista (PSC) passa de 12 a 8 llistes. La gran sorpresa és que perd Borredà, governat hegemònicament per Joan Roma, que va anunciar fa mesos que es retirava de la política i no ha trobat relleu. Amb tot, el partit se seguirà presentant a Berga i recupera candidatures a Gironella i Olvan.

La CUP suma dues noves llistes, a Olvan i Sant Jaume de Frontanyà, que s’afegeixen a les que el partit tenia l’any 2015 a Berga i Borredà. Els cupaires, però, no han repetit llista a la Nou de Berguedà. En xifres globals, passen de 3 a 4 candidatures a la comarca.

Iniciativa per Catalunya (ICV) també ha patit canvis en aquests quatre anys. Aquesta vegada els eco-socialistes es presenten sota les sigles d’En Comú Podem i passen de tres a una sola llista. Es presentaran a Berga, amb el mateix candidat que fa quatre anys, Joan Torres, però perden llista a Gironella i Montmajor.

Pel que fa als grups d’electors, Som Avià intentarà revalidar l’alcaldia d’Avià. També n’hi seguirà havent a Guardiola de Berguedà o Cercs, on han passat quatre anys a l’oposició. A banda, han nascut grups nous a Berga, Bagà o la Nou de Berguedà. En total, els 6 grups d’independents del 2015 han passat a ser 9 aquest 2019.

Berguedà Eleccions Eleccions municipals

Estic amb tu

Comentaris