Què ha passat aquest any al Berguedà? Cada mes del 2020, en un paràgraf

El 2019 va acabar amb una bona notícia per al Berguedà en clau de mobilitat: l’ATM va congelar les tarifes del transport públic, tot i que inicialment havia anunciat increments de preus. Setmanes abans, La General havia canviat de socis, amb nous aires i ganes de consagrar-se dins l’entremat nocturn de Berga. Tot plegat, mentre el debat sobre la incineradora es postulava com un dels plats estrella, també, del 2019. Ningú s’imaginava el que el 2020 ens tenia preparat.

GENER: medallistes olímpics en esquí de muntanya

La Generalitat demana un pla de viabilitat a l’Ajuntament que endarrereix una mica més el nou traspàs. Aquest endarreriment és clau ja que, mesos després començarà una pandèmia que aparcarà els traspàs i farà que l’Ajuntament hagi d’assumir la gestió de l’hospital tota la primavera, en plena onada de coronavirus. També a Berga, l’Ajuntament anuncia un acord amb Sant Aniol, que cedirà 20.000 ampolles d’aigua per Corpus a canvi de convertir-se en patrocinador de la Patum. L’oposició retreu que el preu que es posa al patrocini (les 20.000 ampolles) és massa baix. A finals de mes, arriba el temporal Glòria, que colpeja amb força Gironella. I en esports, una de les notícies de l’any: Ot Ferrer, Maria Costa i Ares Torra tornen dels Jocs Olímpics de Lausana amb un reguitzell de medalles.

MEDALLISTES-RUNNERS-SKIMO

FEBRER: el cavall de Troia, protagonista de l’última festa multitudinària abans de la pandèmia

La batalla de generacions torna a ser protagonista d’un carnestoltes de Berga que és, sense saber-ho, l’última gran festa multitudinària del Berguedà abans de l’esclat de la pandèmia. El cavall de Troia de la generació del 98 s’endú el premi gran i els Brimo Heroes, l’animació. En clau política, Carme Cirera anuncia que deixa la política després de dècades a l’Ajuntament de Vilada. A Berga, canvi històric a la plaça de Sant Pere, que diu adéu als aparcaments. Tot plegat en un febrer que acaba tenyit de negre, per la mort de l’esportista Xavi Batriu en un malaurat accident en un pont de la C-16.

carnaval-berga-2020-ajberga

MARÇ: esclata el coronavirus

Suspensions, cancel·lacions, a passar el pany i primavera a casa. El coronavirus feia mesos que avisava, però no ens el vam creure fins que el vam tenir a l’entrada de casa. En qüestió d’hores, les autoritats ens confinen com mai abans havien fet. Molts comerços canvien els seus horaris per prioritzar l’atenció presencial al matí i preparar comandes de tarda, les activitats esportives i culturals més imminents queden suspeses, la mobilitat al Túnel del Cadí cau un 70% de cop, la Patum infantil paralitza el calendari previst per a l’edició del 202 i, en menys de dues setmanes, hi ha més de 50 persones ingressades a l’hospital per culpa del virus.

hospital-treballadores-covid

ABRIL: del xoc inicial a la solidaritat de la Covidrun

El Berguedà organitza una marató esportiva per recaptar diners per combatre la pandèmia. La bategen com a Covidrun Berguedà i, al capdavant, hi ha diverses entitats i clubs del Berguedà. Un diumenge d’esport des de casa que serveix per recaptar gairebé 35.000 euros per a l’Hospital Sant Bernabé. En paral·lel, es detecten els primers brots de Covid a les residències del Berguedà: les més afectades, la de Bagà i Les Germanetes de Berga. La Diada de Sant Jordi no es pot celebrar i s’ajorna fins el juliol, però no acabaria sent el mateix.

covidrunbergueda-colage

MAIG: se suspèn la Patum

La suspensió de la Patum estava cantada però no arriba fins a finals de maig. Amb la suspensió s’obre un mar de possibilitats per al pla de xoc de l’Ajuntament de Berga, ja que una part important dels 300.000 euros que es destinaven a la Patum ara es poden reinvertir en l’economia local per contrarestar l’absència de les festes de Corpus. En paral·lel, l’Aquí Berguedà avança el pla que l’Ajuntament de Berga tenia dissenyat per si l’hospital acabava desbordat: s’haguessin utilitzat espais com el pavelló o l’Hotel Berga Park. Per sort, el pic de la pandèmia va ser a principis d’abril i, al maig, els casos van caient fins a poder aixecar el confinament i iniciar la desescalada.

aliga-expo-patum

JUNY: una Patum reprimida i un salt de maces polèmic

L’hospital fa un vídeo: “No necessitem més aplaudiments, sinó col·laboració”. Ve Patum i no hi haurà salts a plaça ni passacarrers, però l’Ajuntament és conscient que no pot controlar les Patums particulars. Dimecres de Corpus el barri vell queda ple a vessar i s’hi organitzen diversos salts. En un d’ells s’hi enxampa la regidora de Promoció Econòmica, fet que empeny l’alcaldessa a retirar-li la tinença d’Alcaldia. Els altres dies de Corpus, l’activitat es relaxa. Pocs dies després de la setmana de Corpus, l’Ajuntament aprova un pla de xoc de 250.000 euros, propiciat en bona mesura pels diners estalviats en la no-Patum. En clau política, l’agrupació d’electors d’Avià se separa de la resta i es queda la conselleria comarcal en un moviment que, mesos més tard, es complementaria amb l’entrada de l’altre independent, Pep Llamas, al govern comarcal.

PATUM20-ram-resi-stbernabe-4

JULIOL: estiu sense bany a la riera

Els ajuntaments de la riera de Merlès planificaven un estiu complicat on havien d’encaixar les restriccions de la Covid-19 amb el gaudi del medi natural. Davant la impossibilitat de gestionar-ho sols, els 9 ajuntaments riberencs acorden prohibir el bany a la riera per evitar aglomeracions i posen en marxa un sistema de vigilància per controlar-ho. També sobre les massificacions, els Bombers alerten de l’augment dels rescats un 20% i de l’acumulació d’excursionistes “poc preparats” al Pedraforca, i les entitats de la zona reivindiquen que cal regular l’accés. En clau de salut, creix la preocupació perquè no es reobren els dispensaris municipals en una època, l’estiu, en què la població d’algunes zones del Berguedà, sobretot el nord, creix exponencialment. En l’àmbit de les empreses, Montajes Rus comunica que vol acomiadar 66 treballadors de la mina i CCOO amenaça amb mobilitzar-se de nou.

RIERA-MERLES-GUARDIES

AGOST: tomben la incineradora

La Generalitat fa oficial que atura el projecte de la incineradora “per incompatibilitat urbanística”. La Plataforma Anti-incineradora ho celebra però alerta que la història no s’ha acabat, ja que una modificació urbanística podria tornar a obrir les portes als promotors. Des de llavors, insisteixen més que mai en una moratòria que barri el pas per sempre a les noves incineradores al país. A Berga, la Generalitat passa a gestionar l’Hospital Sant Bernabé i es crea una comissió de transició per facilitar l’aterratge del Departament de Salut al centre. A Vilada, mor Carme Cirera, mesos després de deixar la política. I a finals de mes, s’esfondra la façana d’una casa del carrer del Carme, al barri vell de Berga. Com que el propietari no se’n fa càrrec, ha d’acabar-ho fent l’Ajuntament, amb diners públics, de manera subsidiària per evitar mals majors a la zona i al veïnat.

CEC-i-Termica.2-1270x700

SETEMBRE: alerta per la plaga de la papallona de boix

Li ha costat però ha arribat. La plaga de la papallona de boix ja és al Berguedà i posa en alerta diversos municipis. A banda, Territori confirma que la C-16 haurà d’esperar fins passat el 2021 per veure començar les obres a la C-16. També cal paciència per a l’estació de busos de Berga, ja que el Govern destinarà el 2021 a actualitzar el projecte per alçar-la a la Rasa dels Molins. En política, l’oposició del Consell Comarcal planta al govern per protestar contra l’entrada de Pep Llamas a l’executiu. En l’àmbit de festes, la Penya Boletaire suspèn el concurs de Puigventós i la falla del passeig de la Pau. I en esports la Federació Catalana de Rem s’interessa per la Baells com a possible seu d’un campionat de Catalunya.

eruga-boix-papallona

OCTUBRE: el mes dels increments

Primer l’IBI i després les escombraries. La mateixa setmana, l’Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal aproven una apujada d’un impost i una taxa que afecten directament la butxaca dels ciutadans i que, tal com s’esperava, encenen els ànims. Tot plegat en un moment en què les dades del coronavirus tornen a revifar i les restriccions s’apropen a ritme vertiginós. De fet, també arriben els brots a les residències: els més importants, a les dues residències de Puig-reig i a la Sant Bernabé de Berga. A Cercs, una protesta contra la incineradora talla la C-16 a l’alçada de la central per demanar una moratòria a les incineradores. I en esports, els Mountain Runners són premiats als Guardons de l’Esport 2020 per la projecció internacional de l’equip de skimo.

porta-porta-berga-1nit-4

NOVEMBRE: relleu sobtat a l’oposició de Berga

Ningú s’ho esperava. Jordi Sabata deixa la primera línia política després d’encara no mig mandat a l’Ajuntament de Berga. El cap de llista de Junts per Berga ha deixat tant la seva cadira a l’Ajuntament com la conselleria comarcal, i ha cedit el paper de cap de l’oposició a Ferran Aymerich i la conselleria, a Ariadna Herrada. A Bagà, el PSC se’n va del govern i hi deixa ERC sol en adonar-se que tenen “maneres diferents de treballar”. El govern queda en minoria. En l’àmbit de les empreses, l’ACEB presenta a les autoritats la seva visió estratègica o, el que és el mateix, les accions econòmiques que entén com a prioritàries per al període 2021-2025. En cultura, la Cobla Berga Jove inicia una campanya de micromecenatge per gravar un CD amb l’obra per a cobla de Robert Agustina. En pocs dies, s’aconsegueix l’objectiu. I pel que fa a la pandèmia, nou gerro d’aigua freda a la restauració, que per l’empitjorament de la situació es veu forçada a tancar el servei al local la majoria d’hores del dia.

jxberga-ajberga-aymerich

DESEMBRE: un Nadal comarcal i de mínims

Toc de queda nocturn, trobades limitades i confinament perimetral de cap de setmana. El desembre acota molt les possibilitats de moure’s i, malgrat la flexibilització de les restriccions per festes, la recomanació de les autoritats és passar un Nadal amb el mínim de persones i a casa. A Gironella, la Puríssima es reinventa per encarar-se encara més al comerç i forçada a renunciar al tast de blat de moro per culpa de la pandèmia. A Berga, els Pastorets de la Farsa han sortit del teatre per oferir un itinerari d’escenes típiques de cada Nadal, al barri vell. I de cara a la primera cita d’any nou, els Reis, les cavalcades o seran estàtiques o perfeccionaran el seu itinerari per passar pel màxim de carrers i, així, propiciar que petits i grans vegin els tres reis des de casa.

la-farsa-pastorets-carrer

X