Què ha passat aquest any al Berguedà? Cada mes del 2018, en un paràgraf

El 2017 va acabar amb pluja de diners al Berguedà. El primer premi de La Grossa de Cap d’Any va caure a l’Ametlla de Merola, als Pastorets de l’Ametlla i l’entitat que els organitza, l’Associació Cultural l’Esplai. En total, es van repartir 8 milions d’euros i van fer que, durant l’últim dia de l’any, els pastorets ametllans i el Berguedà ressonessin per tot el país.

Poques hores més tard, la comarca va encetar un any on hi ha hagut de tot. Grans notícies, com l’aterratge a Cercs del primer parc de terror del sud d’Europa o la implantació del porta a porta en els grans municipis de la zona; i d’altres de dolentes, com l’assassinat de l’activista Manela Quesada, el traspàs de persones com Llorenç Muguruza o la inhabilitació de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós.

Com cada any, l’Aquí Berguedà ho resumeix en dotze paràgrafs, un per cada mes.

Gener. Denuncien robatoris reiterats al cementiri de Berga

L’any va comença animat en quant a notícies. Una banda de lladres van robar uns 260 gerros i peces d’acer del cementiri pocs dies abans de Nadal i, passat festes, els familiars dels difunts van denunciar els furts. D’ençà dels robatoris, es va intensificar la seguretat al recinte i des d’aleshores no se n’ha produït cap més d’aquesta envergadura. A banda, a ple mes de gener, Txarango va omplir el pavelló de Sant Jordi de Cercs en el concert més multitudinari de l’any al Berguedà. En plana política, Esquerra de Berga va proposar rebatejar el carrer de la caserna de la Guàrdia Civil com a carrer 1 d’Octubre. El ple de Berga va aprovar la proposta, però de moment no hi ha hagut el canvi de nom.

cementiri-berga-gerros

Febrer. Arriba la neu al Berguedà

El febrer va ser capicua: va començar amb nevades i va acabar de la mateixa manera. A principis de mes, la neu va descarregar a l’Alt Berguedà i va provocar nombroses afectacions. Fins i tot va atrapar una cinquantena de nens en una casa de colònies de Saldes durant unes hores. Setmanes més tard, la neu va tornar però a tota la comarca -també a Berga i al Baix Berguedà-. A banda, Berga va saber que el Casalets havia deixat 29.000 euros en herència per a entitats de la ciutat. En esports, l’avianès Marc Coma va anunciar que deixava la direcció esportiva del Dakar.

neu-berga-2018-4

Març. Adéu tràgic de Manela Quesada

No va ser un mes fàcil. La nit del 17 al 18 de març, Berga va ser notícia arreu del país i, en aquesta ocasió, per una tragèdia. L’activista i directora del Grup Horitzó, Manela Quesada, va morir per ferides d’arma al seu domicili. La notícia va ser un autèntic trasbals per a tota la ciutat però, en especial, per a l’àmbit de les entitats socials i la lluita contra l’estigma en salut mental. En clau política, la Fiscalia va demanar la inhabilitació de Montse Venturós, mesos després que el jutge decidís arxivar la causa. El cas es va reobrir. I fora de Berga, el Monestir de Sant Llorenç va coronar Ramon Viladés, la Farsa i la Melanzana Ensemble com els primers Premis de Cultura del Berguedà.

premis cultura berguedà_6

Abril. L’Aquí Berguedà edita un llibre inèdit amb les fotografies del segle passat de Josep Deseuras

‘La vida en gris’ va ser tota una sensació. La presentació ja va fer que el Pavelló de Suècia quedés petit i, dies més tard, per Sant Jordi, va ser el llibre més venut a Berga. Les fotografies de Josep Deseuras de bona part del segle passat van destapar una època que començava a quedar en l’oblit. A banda, la professora Marta Armengou va ser jutjada, acusada d’increpar els clients d’un bar que va obrir el 3 d’octubre, tot i haver-hi una vaga general convocada. El jutge va acabar arxivant la causa contra la mestra. I fora de Berga, Gironella va plorar la mort de Llorenç Muguruza, dies després que es conegués el traspàs del científic Jorge Wagensberg, gran ambaixador del llac de Graugés.

portada-lavida-en-gris

Maig. El cartell dels que no poden ser a Patum

El maig va ser el mes de la Patum. La festa per excel·lència al Berguedà es va celebrar a cavall del maig i el juny, però durant tot el mes previ se’n va parlar. Una de les primeres notícies publicades al respecte va ser la del cartell del 2018, on la seva autora, Mar Guixé, va decidir incloure-hi alguns “patumaires que no hi poden ser”. En el cartell hi havia Josep Maria Isanta, Jordi Cuixart i Joan Pey. A banda, Berga va sortejar per primer cop places del balcó de l’Ajuntament i el president Quim Torra va viure una Patum de Lluïment. En les setmanes prèvies a la festa, la berguedana Sílvia Culell va llançar ‘Vidalba’, el vermut de Patum, i les empreses Insomnia Corporation i Horror Box van anunciar que, per Halloween, portarien a Cercs el primer parc de terror del sud d’Europa.

27664521007_95171c3375_k

Juny. Venturós, condemnada 6 mesos d’inhabilitació

El jutge va donar la raó a la Fiscalia i va dictar condemna de 6 mesos d’inhabilitació per a l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós. La defensa va presentar recurs i això va allargar el desenllaç fins al setembre. A banda, Juli Gendrau va ser nomenat nou director del Servei Català de Trànsit i el jardí de la rotonda del passeig de la Pau va quedar obert durant setmanes per l’ensorrament d’un tram de claveguera que passa per sota. En esports, Entre Rivals va portar la Nit de l’Esport Berguedà al pavelló de la Pobla de Lillet i va coronar Toni Baños i Clàudia Sabata com a millors esportistes de l’any.

PREMIATS-NEB18

Juliol. El Pedraforca, a la samarreta de la Diada de l’11-S

El Berguedà va tornar a tenir un paper rellevant en la Diada Nacional de l’11 de Setembre. A mitjans d’estiu es va conèixer que el Pedraforca seria el símbol principal de la samarreta oficial de l’ANC per a la manifestació de Barcelona. En clau política, David Font va entrar a la nova direcció del PDeCAT i la purreigtenca Alba Camps va ser nomenada nova delegada del govern a la Catalunya central. A Avià, es va completar el procés del pressupost participatiu i l’Ajuntament va destinar 63.000 euros a projectes que el poble va escollir.

samarreta-11s-2018

Agost. Una forta i efímera pedregada devasta Berga i desborda els tallers de cotxes

La calor del mes d’agost va quedar totalment desdibuixada per una pedregada sense massa precedents a la capital de comarca. Pedres de grans dimensions van causar nombroses desperfectes als vehicles que hi havia aparcats a la ciutat i les llistes d’espera als tallers van allargar-se mesos i mesos. A banda, Alter Sport va arribar a un acord amb els gestors del Tossalet per passar a dirigir el complex. En clau esportiva, la nedadora Ariadna Arisó va anunciar la seva retirada de la natació sincronitzada per llançar-se al món de la triatló.

Pedregada Portada

Setembre. Mes de canvis polítics: David Font, Josep Lara, Ermínia Altarriba…

La política va ser la gran protagonista del setembre. Amb el cas Venturós aparcat fins que l’alcaldessa decidís retirar el recurs, les grans notícies van ser al Consell Comarcal. David Font va ser nomenat director de l’Agència Catalana de Turisme i va anunciar que deixava la presidència del Consell. Setmanes més tard, l’ens va nomenar Josep Lara com el seu substitut. A Berga, la regidora Ermínia Altarriba (ERC) va anunciar que deixava la seva acta perquè qui ocupés el seu lloc fos Ramon Camps, alcaldable del partit per a les municipals del 2019. En esports, Jessed Hernández es va proclamar campió de l’Ultra Pirineu, deu anys després de també guanyar la primera edició.

jessed-meta-up

Octubre. Arriba el porta a porta al Berguedà

Ha estat una de les notícies de l’any. El Berguedà ha fet un pas endavant i els grans municipis de la comarca ja tenen la recollida porta a porta en funcionament. Primer es va implantar a l’Alt i el Baix Berguedà i a principis de novembre s’hi va afegir Berga, Avià i Vilada. A banda, la inhabilitació de Venturós es va fer efectiva i Roser Valverde va ser l’escollida per assumir l’acta de regidora que Venturós no podia mantenir. En clau cultural, els Castellers de Berga van fer la millor diada de la seva història al Concurs de Castells de Tarragona, descarregant-hi el carro gros (4 de 8) i la torre de 7 (2 de 7).

porta-porta-berga-1nit-3

Novembre. La tardor del terror als peus de la central tèrmica

Horrorland ha estat una altra de les grans notícies de l’any. El parc de terror va obrir a mitjans d’octubre i l’activitat s’hi va mantenir fins a finals de novembre. El Centre d’Empreses de Cercs va acollir més de 22.000 persones en sis caps de setmana i va anunciar una nova edició de la iniciativa, per Nadal, i van firmar un contracte per 4 anys als peus de la central tèrmica. En política, l’alcalde de Borredà, Joan Roma, va anunciar que deixarà la política i que no es presenta a les eleccions del 2019.

mortimer-horrorland

Desembre. El barri vell es revoluciona

Una pizzeria a la plaça de Sant Pere, més cervesa a la plaça del Forn i la remodelació de l’emblemàtica dolceria Pujol. Ha estat un desembre de moviments comercials a l’entorn del carrer Major. A banda, Berga ha rebut el llegat documental de mossèn Ballarín i Horrorland ha celebrat la seva edició de Nadal a la tèrmica de Cercs. En esports, diversos clubs de Berga han organitzat un campus per complir amb el desig del Casalets de destinar la seva herència a un projecte formatiu a la ciutat.

dorna-dolceria-remodelacio

X